Око стотину грађана Горажда данас се спонтано окупило на обали Дрине гдје су најприје у насељу Лука, а потом протестном шетњом узводно према центру града, симоболичним формирањем “живог зида” јасно поручили “НЕ” градњи бетонског зида на обали Дрине.

Незадовољни начином реализације пројекта изградње обалаутврда на Дрини, поручили су да неће одустати од захтјева за уклањање бетонског бедема на обали испод насеља Лука, те да неће дозволити овакву градњу у центру града гдје је такођер планирана изградња обалаутврде.

Најавили су и масовније протесте уз наставак борбе до остварења циља те изградње обалаутврде на начин који ће, истичу, бити прихватљив за све.

Грађани су незадовољни и односом градских власти као и исходом и заључцима ванредне сједнице Градског вијећа, чија је већина, како су истакли, игнорирала њихове аргументе о обустави градње бетонског зида

“Поред свих наших усмених и писмених захтјева спорни зид испод нашег насеља, наочиглед свих, наставља се градити и нико од надлежних државних институција не жели да заустави ову бесправну градњу, нити се заузима за уклањање објекта који чини дискриминацију над једним дијелом грађана Горажда и представља градитељско ругло у нарушеној архитектури града на Дрини”, казао је представник грађана Луке Мирсад Кадрић.

Још једном је изражено незадовољство што нико од надлежних за спорну градњу, нема одговоре на питања која су и данас поновљена, а само нека од њих су – како се може градити без урбанистичке дозволе и одобрења за грађење, без јавних расправа и учешћа грађана и сл ?!

Додатно огорчење грађана изазвали су и ставови изнесени на сједници Градског вијећа гдје су пројектанти истакли да реализацијом овог пројекта не могу гарантовати за потпуну сигурност од евентуалних будућих поплава, што намеће додатна питања о оправданости ових активности, истакнуто је данас.

Пројекат изградње обалаутврда у Горажду вриједан 10,5 милиона КМ финансира се кредитним средствима Свјетске банке. Радови који се изводе низводно од Моста жртава геноцида у Сребреници изазвали су низ углавом негативних реакција грађана најприје када је уништено градско излетиште на локалитету Под орасима, а поједини грађани због узурпације приватног земљишта најавили су и тужбе. Највећи револт грађана изазвала је изградња парапетног зида на десној обали у насељу Лука, висине око два метра, којим је у потпуности онемогућен поглед на ријеку Дрину.