У Великој Кладуши грађани већ неколико дана блокирањем магистралног пута покушајаву зауставити долазак миграната у средствима јавног превоза. За сутра је најављена сједница Оперативне групе Унско-санског кантона за питање миграција.

Мигрантска криза на подручју овог града је посљедњих дана ескалирала, а у само осам дана одржана су два протеста.

На протестима је донесено шест закључака, а један од њих је и да се забрани долазак миграната организованим јавним превозом.

У недјељу је дошло до инцидента, када се група незадовољних грађана Велике Кладуше окупила на магистралном путу и забранила довоз миграната, те су мигранти враћени назад, а саобраћај на овој дионици је био обустављен неколико часова.

Такође, синоћ су се бројни грађани Велике Кладуше окупили на више улаза у град и контролисали саобраћај, односно прегледали су аутобусе и таxи возила, тражећи мигранте, како им не би дозволили да уђу у град.

Грађани су рекли да ће се и у наредном периоду наставити окупљати како би сами покушали ријешити овај проблем.

Мигрантска криза у Великој Кладуши огроман проблем, можда и највећи у БиХ, а нико са сигурношћу не зна колико миграната се налази у овом граду.

Капацитет Мирала је већ одавно попуњен, а мигранти за које нема мјеста у мигрантским прихватним центрима, налазе сее на отвореном, по кладушким улицама, парковима и у напуштеним објектима.

Власти БиХ су својим недјеловањем и нерјешавањем мигрантске кризе, која траје већ три године, довеле до тога да се грађани самоорганизују и да покушавају на тај начин ријешити проблем.

Један од закључака који би требало да буде донесен на сутрашњој сједници Оперативне групе Унско-санског кантона за питање миграција јесте забрана кретања, односно транспорт миграната на подручју УСК-а.