Прве анти КОВИД-19 вакцине на Косово и у Сјеверну Македонију требале би стићи у току фебруара, а грађани су подијељени око тога да ли да се вакцинишу против коронавируса.

Анкетирани у Приштини, који су исказали жељу да се вакцинишу како би стекли имунитет на коронавирус, сматрају да Косово већ касни са вакцинацијом становништва.

Према ријечима вршиоца дужности министра здравља Косова Арменда Земаја, Косово је завршило процес припреме за долазак вакцина, што подразумијева план имунизације и обезбјеђивање хладног ланца за вакцине.

Земај је раније ове недјеље рекао да ће вакцине против коронавируса стићи на Косово овог мјесеца.

„Сада чекамо долазак вакцина. Током фебруара вакцина против КОВИД биће на Косову. Припреме су интензивиране у центрима породичне медицине“, рекао је Земај, не помињући тачан датум када би се тако нешто могло догодити.

Такође је најавио покретање кампања подизања свијести, јер се по њему овај процес суочава са теоријама завјере на Косову, као и у многим другим земљама широм свијета.

Земај је напоменуо да су проблеми са осигурањем вакцине евидентни у цијелој Европи, али се нада да ће компаније са којима је Косово преговарало одржати своја обећања.

Раније је Министарство здравља Косова саопштило да је добило потврду од америчке компаније „Фајзер“ за набавку више од 500 хиљада вакцина, али америчка компанија није потврдила споразум са косовском Владом. То је постао један од разлога што су досадашњи преговори Владе Косова са компанијама које пружају вакцине, према ријечима званичника, остали повјерљиви.

Косово рачуна и на вакцине глобалног механизма КОВАКС, који ће Косову прослиједити вакцине за 20 одсто становништва, односно за око 360 хиљада становника.

Сјеверна Македонија: Неко уопште нема вакцину, а неко има више него што је потребно

Грађани Сјеверне Македоније очекују почетак вакцинације против коронавируса, а до почетка вакцинације покушавају да се заштите од вируса поштујући већ познате мјере, ношење маски, одржавање физичке дистанце и хигијене.

Министар здравља Сјеверне Македоније Венко Филипче најавио је 4. јануара ове године да ће Сјеверна Македонија од произвођача „Фајзер“ добити 800.000 вакцина против КОВИД-19, а да ће прве дозе вакцина стићи у фебруару. Потом би већа пошиљка вакцина требала да стигне у марту и априлу, а динамика за цијелу 2021. годину биће даље утврђена.

Министар Филипче је такође најавио Националну стратегију вакцинације, коју су припремили Министарство здравља и Национална радна група за вакцинацију, а усвојила Влада Републике Македоније 26. јануара ове године.

Према утврђеном Националном плану за имунизацију становништва, у првој фази планирано је вакцинисање здравствених радника, а потом старијих особа са високим ризиком од болести особа старијих од 70 година.

„Здравствене раднике већ имамо као приоритет са њиховим именом и презименом како ће примати вакцине. Што се тиче осталих грађана, према старости и хроничним болестима већ је направљен списак са именом и презименом 14.000 људи, који ће бити позвани само преко породичних љекара и кроз систем „Моје именовање“, рекао је Филипче.

Влада Републике Сјеверне Македоније саопштила је 27. јануара да започиње поступак за набавку 200.000 доза вакцине против КОВИД-19, поред вакцина од механизма КОВАКС за 20 одсто становништва, што је око 833.000 доза вакцина.

Црна Гора у ишчекивању вакцине против коронавируса: Грађани негодују и позивају на одговорност

Црна Гора је међу ријетким државама развијеног свијета која још увијек није отпочела вакцинацију против коронавируса. Иако су здравствене власти најављивале вакцину још током јануара, Црна Гора је уз Сјеверну Македонију, БиХ и Косово земља Западног Балкана која још увијек није обезбиједила вакцину.

Из ресорног Министарства здравља су без конкретног одговора када ће стићи вакцина. Поручују да су потписани споразуми о набавци вакцине са европским сертификатом, као и са произвођачима из Кине и Русије.

„Планирано је да вакцинација почне Фајзеровом вакцином, док ће руска и кинеска вакцина готово истовремено стићи у Црну Гору. Желимо да обезбиједимо различите вакцине које су једнако добре и безбједне“, саопштено је из ресора којим руководи министарка Јелена Боровинић Бојовић.

Доктор Јевто Ераковић, доскорашњи директор Клиничког центра Црне Горе, истиче да је вакцинација требало одавно да почне. Он замјера новим властима што су одбиле донације вакцина од свјетских бизнисмена, у ситуацији када Црна Гора још увијек нема вакцину.

„Подсјећам на иницијативу предсједника државе Мила Ђукановића да бизнисмен Петрос Статис обезбиједи Црној Гори 10.000 вакцина. Међутим, донација није прихваћена и, умјесто искуства о првим вакцинисаним, ми причамо о повећаној смртности“, каже др. Ераковић.

Он је позвао да се прихвате све могуће донације и да се што прије крене у процес вакцинације, јер, како је истакао, „људски животи су важнији од било чијих политичких ставова“.

Министарство здравља више пута је истицало да ће вакцинација почети током јануара, што се није догодило.

Прошле седмице, министарка Боровинић Бојовић је казала да ће Црна Гора добити 150.000 доза кинеске вакцине, као и 50.000 доза руске вакцине. Још раније је саопштено да ће имунизација почети Фајзеровом вакцином.