Акција “Брање смећа” у организацији Удружења грађана ”Јер нас се тиче” успјешно је проведена на локалитету око депоније Уборак код Мостара.

Активисти и домицилно становништво данас су очистили смеће које је вјетар “изнио” из круга депоније, засадивши платане и цвијеће.

“Припремамо депонију за гашење. Уређујемо простор око ње. Направили смо и мали кутак да покажемо како би све даље требало изгледати”, рекао је предсједник Удружења ”Јер нас се тиче” Омер Хујдур.

Нови градоначелник Мостара Марио Кордић недавно је по окончању гласања у Градском вијећу рекао да ће управо рјешавање проблема депоније бити један од приоритета у даљем раду, а ако је судити и према каснијим изјавама, чини се да ће Уборак заиста бити у фокусу нове градске власти, што је посебно обрадовало грађане на сјеверу Мостара.

“Према ономе што смо чули или прочитали, чини се да ће све коначно ићи у правом смјеру. Имамо обећање да ће нас нови градоначелник примити у наредних десет дана. Очекујемо позив и он ће нас обрадовати”, сматра Хујдур.

Акција је организована у склопу пројекта “Мисли о природи!”, који имплементира Центар за промоцију цивилног друштва, а финансијски подржава Краљевина Шведска. Циљ акције је приказати како околина депоније на Уборку заправо треба изгледати – лијепо и чисто мјесто за дружење које се таквим може одржати само ако се депонија затвори и престане загађивати околину и ријеку Неретву, једну од најљепших у Босни и Херцеговини.