Грађани Србије моћи ће ући у Грчку с дигиталним цертификатом о цијепљењу, без обзира коју су вакцину примили, а дјеца старија од 10 година морају имати антигенски тест, са опћила је у петак србијанска министрица трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић говорећи о договору двију земаља.

Матић је, објашњавајући за Радио-телевизију Србије (РТС) процедуре које очекују грађане у долазећој љетњој сезони, подсјетила и на стајалиште Хрватске да допусти улазак уз цертификат о вакцинисању којим су признате све вакцине . Уз то, постоји могућност да грађани који се из било којих разлога нису могли вакциноисати , уђу или с ПЦР или антигенским тестом, а старосна доб дјеце за улазак у Хрватску без теста је, за разлику од Грчке, седам година.

Грчка ће, рекла је Матић, од 14.маја за грађане Србије отворити граничне пријелазе преко Сјеверне Македоније, али се очекује да би у априлу могли бити отворени и пријелази преко Бугарске.

Србијанска министрица указала је на стајалиште Еуропске уније о граници доби за дјецу од 12 година, истакнувши да су билатерално земље-чланице, попут Грчке, спустиле ту границу изнад које дјеца имају антигенски тест, на 10 година.

Грчки министар туризма Харис Тхеохарис приоћио је раније ове седмице,, послије договора са србијанском колегицом, да ће његова земља прихватити све вакцине, укључујући и кинеску и руску, иако оне још нису прихваћена у ЕУ.

Матић је најавила да ће Грци омогућити свим гостима током туристичке сезоне, који су за своју дјецу радили антигенске тестове, надокнаду трошкова, највјероватније нудећи неку додатну услугу у хотелима у износу трошкова за антигенско тестирање.