Изградња бетонског зида у оквиру пројекта изградње и уређења обалоутврде у граду Горажде, који има за циљ да заштити стамбене и друге објекте од могућих поплава, изазвао је неслагања између градоначелника и грађана који живе у насељу Лука. Они сматрају да је за изградњу обалоутврде било много бољих и естетски прихватљивијих рјешења те траже боље рјешење за љепши изглед зида.

СЕНКА ДЕДОВИЋ, члан неформалне групе грађана “Лука”

„Одлучили смо да требамо да устанемо против овог зида и добили смо велику подршку грађана што су нам људи доказали док смо радили петицију. Сакупили смо преко 550 потписа, имали смо и онлajн петицију. Ово није само проблем грађана Луке, него је проблем цијелог града. Хтјели смо да урадимо мирне протесте, да искажемо негодовање за ово што су урадили. Ми нисмо против обалоутврде, ми смо за естетски прихватљивије рјешење“.

Грађани наводе да су тражили одржавање мирних протеста, али да им то није дозвољено због наредбе Федералног штаба о забрани окупљања. Градоначелник Мухамед Рамовић подсјетио је да је ријеч о пројекту вриједном више од 10 милиона КМ и истакао да је пројекат потпуно оправдан.

МУХАМЕД РАМОВИЋ, градоначелник Горажда

„Овдје су 2010. године биле велике поплаве и на бази тога ради се стогодишња заштита обале од поплава или несрећа које могу задесити ово подручје. Међутим, пошто је изборна година, овдје се политика добрим дијелом умијешала и појединци који су злоупотријебили грађане Луке и мјесне заједнице 3. Ми уважамо захтјев грађана и њихове приједлоге и увијек ћемо бити уз своје грађане, јер смо овдје ради њих и један од њих сам и ја“.

Рамовић је позвао суграђане да не ометају овакве пројекте, те рекао да ће се све што је оправдано и уважити.

МУХАМЕД РАМОВИЋ, градоначелник Горажда

„Ми смо позвали одговорне из Федерације, да презентују још једном пројекат грађанима што су и учинили и у наредним данима очекујемо могућност ревидирања дијела тог пројекта. Позивам грађане и све оне који ове пројекте ометају на било који начин, да се суздрже. Оно што је оправдано увијек се може уважити и наћи одређено рјешење“.

Обалоутврде на ријеци Дрини граде се кредитним средствима Свјетске банке у износу од око 10 милиона марака. Из Градске управе поручују да ће се наставити с пројектима вриједним 20 милиона марака, како би се изградња обалоутврда наставила и на дијеловима обале узводно од моста.