Здравство у Тузли је, судећи према реакцијама пацијената и уопште грађана, пред колапсом. На преглед се чека и до годину у Дому здравља Тузла, а на очитање налаза пацијенти чекају мјесецима. Због тога су одржани и протести у овом граду.

Грађани Тузле своја искуства о корупцији у здравству могу уписати у књигу жалости. Ова књига посебно је отворена за жене које на преглед мамографа чекају више од годину, а до налаза не могу доћи мјесецима. Зато су приморани ићи на приватне прегледе.

“Ево примјер. Ја сам радила мамографију око 13.6. Тек у септембру да дођем да ми се очита налаз. Кад ми је рекла у септембру ћете добити очитање налаза, ја сам рекла ‘Молим?’… каже, “Да, да, у септембру ћете добити, јер нема ко да вам очита’. Ја сам остала фрапирана. Наше здравство је дотле дошло, да не може да се очита налаз. Боже!”, прича Јасмина.

Грађани Тузле стајали су у реду и уписивали се. Али и углавном говорили зашто су незадовољни.

“Мене су пет пута враћали. Значи, имала сам датум. Одем, каже не ради мамограф. Мене је ухватила хуја и ја сам отишла главној шефици. Она је мени рекла овако: ‘Мамограф ради, али ми радимо систематске прегледе.’ Па добро, рекох ‘Јел ја плаћам здравство, ја 27 година имам радног стажа”, каже једна од учесница протеста.

Неформална група грађана окупљена у такозвану “Картон револуцију” већ мјесецима указује на корупцију у Дому здравља Тузла. Тврде да мамограф који је прије точно два и пол мјесеца свечано представљен јавности, а којег је донирао Јусуф Нурикић никада није распакиран и пуштен у рад.

“Ми смо прије пар седмица Тужилаштву Тузланског кантона упутили индиције и све информације које имамо у конкретним случајевима”, истиче Ади Селман из неформалне групе “Картон револуција”.

Из Дома здравља Тузла објаснили су нам да мамограф мора проћи одређене процедуре тестирања.

“Донирани мамограф од стране УНДП-а Дому здравља Тузла бит ће стављен у функцију као саставни дио интегралног система дигиталне обраде РТГ снимака и то све до претходно изречене процедуре”, каже Адис Нишић, гласноговорник Дома здравља Тузла.

На питању мамографа не зауставља се прича о оваквом Дому здравља Тузла. Ово је само почетак отворених питања. Одговоре би у скорије вријеме требале дати надлежне и правосудне институције.