Изасланик предсједника Сједињених Америчких Држава (САД) за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел позвао је данас грађане Србије да америчку страну “држе за ријеч” и оцијенио да је потребно вријеме да се економски договори испуне.

Он је рекао да се сада треба усредсредити на економски развој, а да ће се са бољом економијом ријешити и политичка питања. Рекао је да су многа обећања упућена грађанима Србије, али да је важно да се спроведе оно што је договорено.

“Симболизам је важан, али не доноси храну на сто”, рекао је Гренел.

Гренел је рекао да су до сада по питању Србије и Косова вођени само разговори, а да је сада постигнут економски договор, да је потребно вријеме да се економски договор испуни и да политичка питања морају да чекају док се стварају радна мјеста.

“Предсједник Трамп (Доналд Трамп, предсједник САД, оп.а.) је вјеровао да регион може да профитира са економским развојем”, рекао је Гренел.

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је данас да је долазак канцеларије америчке Међународне развојне финансијске корпорације у Србију важан за будућност Србије.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је прошле године Србија достигла максимум у трговинској размјени са САД – 854 милиона долара и да ће ДФЦ допринијети да та размјена буде већа.

Он је најавио да ће се убрзо радити на отварању авио линије до Приштине, да ће се радити на путевима и пругама и да очекује радове на путу Ниш – Мердаре, као и проширење на административном прелазу Мердаре са Косовом.

Вучић је најавио да ће Србија наставити разговоре са Приштином под окриљем ЕУ, али да ће се радовати састанцима са САД који се, прије свега, односе на економски развој.

Он је поручио да ће Србија своје обавезе из споразума постигнутог 4. септембра у Вашингтону поштовати.

Извршни директор ДФЦ Адам Болер оцијенио је да је отварање канцеларије ДФЦ у Београду историјски тренутак и рекао да вјерује у регион. Он је похвалио храброст предсједника Србије, премијера Косова и предсједника САД да потпишу споразум, јер то значи да регион неће остати заробљен у прошлости.

“Лидери региона одабрали су људе, умјесто подјела и нова радна мјеста умјесто подјела из прошлости”, рекао је Болер.

Додао је да су за бројне пројекте опредијељене милијарде долара.

Директор канцеларије ДФЦ у Србији Џон Јовановић рекао је да жели да Балкан постане синоним мира, регион из којег млади људи неће одлазити и да је отварање регионалне канцеларије ДФЦ јединствена прилика за регион, а да је за почетак важна изградња инфраструктуре која повезује регион.

Упитани о евентуалној посјети Доналда Трампа, ако остане на мјесту предсједника САД, Вучић је рекао да га је позвао у Србију, а Гренел да мисли да Трамп и његова ћерка Иванка желе да посјете Београд. Вучић је додао да Србија и САД одређене ствари гледају другачије, али да обје земље желе пријатељство.