Хрватски вањскополитички интерес је доиста искрено заговарање што скоријег добивања статуса БиХ у Еуропској унији, у то улажемо велике напоре и мислим да се то тако треба доживјети и у Босни и Херцеговини, истакнуо је данас у Неуму министар вањских и еуропских послова Републике Хрватске (РХ) Гордан Грлић Радман.

„Хрватска се никад неће мијењати у унутарњу политичку ситуацију у Босни и Херцеговини нити ће нудити било какве моделе, како нетко можда свјесно или несвјесно жели изврнути неке интервјуе који су увијек били афирмативни када је у питању БиХ. Наравно да ће политичка елита дизајнирати оне моделе који су по мјери конститутивних народа и осталих грађана у БиХ. Мултиетнички идентитет стољећима је присутан овдје, БиХ је прекрасна земља коју треба разумјети, треба разговарати и увијек тражити компромисна рјешења“, казао је Грлић Радман.

Републици Хрватској највише је у интересу да Босна и Херцеговина буде просперитетна, стабилна и функционална.

“Дијелимо више од 1.000 километара заједничке границе, према томе ако је Хрватска испунила своје чланство у Еуропској унији, вањскополитичке приоритете, чланство у НАТО-у, зашто то не би дијелила и са својим сусједима, а поготово с БиХ с којом нас веже заједничка прошлост и повијест. Подржавамо оне моделе који задовољавају сваког човјека у БиХ, а у наравно да су једнакост и конститутивност темељи, идентитет и оно што је стољећима тако. Такођер, договор трију народа је битан како би се превладале сви проблеми који постоје”, истакнуо је Грлић Радман.

Казао је како је угодно изненађен организацијом конференције, одличним избором говорника који покривају сва подручја знаности и истраживања.

“Овдје нису политичари него они који затопљавају путеве према политици и који настоје дати одређене моделе што успјешнијем рјешавању одређених проблема. Ово је заправо конференција универзалне природе која се сутра може догодити у Њемачкој, Енглеској и слично, врло сам импресионирам структуром панела, говорника и уводничарима”, казао је Грлић Радман.

На крају свог обраћања медијима, приликом конференције “Трансформацијски потенцијал еуроатлантских процеса у Босни и Херцеговини”, која се данас одржава у Неуму, Грлић Радман је истакнуо како вјерује у модерну Босну и Херцеговину, државу три једнакоправна конститутивна народа, која ће у Хрватској на свом путу према Еуропској унији и НАТО-у имати искреног пријатеља и заговаратеља.