Доктор Бакир Накаш поднио је у име групе грађана Државном тужилаштву кривичну пријаву против Зорана Тегелтије, предсједавајућег Вијећа министара Босне и Херцеговине, Анкице Гудељевић, министрице цивилних послова БиХ, Фадила Новалића, премијера Федерације, и Вјекослава Мандића, министра здравства Федерације, јер нису осигурали набавку вакцина за имунизацију становништва, наводи се у саопштењу достављеном медијима.

Пријава је, стоји у саопштењу, поднесена због основа сумње да у периоду од 18. септембра 2020. године до 18. марта 2021. године, “свјесни својих законских обавеза, нису обавили или извршили своје службене дужности у погледу осигуравања и директне набавке вакцина потребних за имунизацију становништва”, преноси БИРН.

“Њихова злоупотреба службене дужности има за посљедицу неконтролисано ширење заразне болести, смрт већег броја људи, ускраћивање права на здравствену заштиту осигураницима здравственог осигурања и колапс здравственог система у Босни и Херцеговини”, наводи се у саопштењу којег потписује Накаш.

Један од подносилаца пријаве Есад Бајтал каже да одговорност политичара у уређеним државама не би требало да траже грађани већ “неке друге инстанце”:

“Увијек би таква одговорност морала бити доказива у демократском друштву. Заједно са преузимањем власти иде и одговорност. Власт се добија на основу обећања. У ирационалним друштвима никаква рационална прогноза није могућа. Позвали смо на одговорност оне који земљу држе у оваквом стању”, сматра Бајтал.

Подносиоци кривичне пријаве сматрају да су Вијеће министара БиХ и Влада Федерације повриједили и угрозили право на живот и здравље грађана Босне и Херцеговине.

Додају да су Министарство цивилних послова БиХ и Министарство здравства Федерације надлежни за област здравствене заштите становништва, а одговорни за ненабавку вакцина и самим тим већу смртност обољелих су, како се наводи, ресорни министри Гудељевић и Мандић.

“То је био разлог да сам, као грађанин, а нарочито као љекар – здравствени радник, сматрао потребним да надлежном тужилаштву поднесем кривичну пријаву против наведених функционера”, навео је Накаш, подносилац пријаве.

Подносиоци пријаве су истакли да је од септембра прошле године до данас Вијеће министара одржало 33 сједнице, а да се директна набавка вакцина није налазила на дневном реду ниједне од тих сједница. У саопштењу се наводи да су једине одлуке донесене у вези с имунизацијом становништва биле ослобађање плаћања неизравних пореза за директну набавку вакцина за бесплатну имунизацију и то тек 4. марта ове године, те да Вијеће министара није ни разматрало директну набавку вакцина до 4. марта и да је министрица вањских послова БиХ Бисера Турковић изјавила да није проблем набавити “Ковишилд” из Индије као ни “Спутник В”, већ “да је то релативно лако”.

Потписници кривичне пријаве су навели и како је кашњење у набавци вакцина посљедица неодговорности политичара, а чему свједочи и чињеница да је Влада Федерације од 22. децембра прошле до 5. марта ове године засједала десет пута, без да су расправљали о директној набавци вакцина. Урађено је то тек 5. марта на телефонској сједници Владе, додаје се.
Група грађана сматра да су ненабавком вакцина одговорни угрозили здравље посебно старијег становништва и медицинских радника, а у кривичној пријави навели су и имена и презимена доктора који су преминули усљед посљедица инфекцијом КОВИД-19.

“Такав однос пријављених према својим законским обавезама представља, по своме интензитету, степену угрозе, временском континуитету и степену угрожености правних добара, извршење кривичног дјела злоупотребе службеног положаја или овлаштења”, наведено је у образложењу кривичне пријаве.

Босна и Херцеговина је тренутно једна од земаља са највећим бројем смртних случајева у односу на број становника. Група грађана сматра да су одговорни политичари могли набавити вакцине, а доказе у томе проналазе у примјеру сусједне државе Србије која је обезбиједила вакцинисање за око два милиона својих грађана.

Пријаву су потписали: Абдулах Сидран, Анто Домазет, Алмир Курт, Бојан Хаџихалиловић, Дино Мустафић, Есад Бајтал, Јасмин Дураковић, Маја Гасал-Вражалица, Мехмед Кундуровић, Мирсад Ђугум, Мишо Марић, Мустафа Демир, Наташа Гаон-Грујић, Нерзук Ћурак, Рамиз Мехмедагић, Ранко Рихтман, Сенад Пећанин, Сенад Заимовић, Слободан Андрић, Суад Куртагић, Златко Диздаревић, Златко Шоше, Звонимир Николић, Жарко Папић.