Долазак туриста са Балкана условљен је отварањем граница, али и успостављањем здравствених протокола .На плажама ће морати држати социјална дистанца, а посебна пажња ће бити посвећена чишћењу смјештајних јединица.

Пиериа, Халкидики, Тасос, Епир, Споради и Јонска острва су најпопуларније туристичке дестинације у Грчкој. Сваке године их посјети неколико милиона туриста. Многи од њих, којима је Грчка близу, често долазе само за викенде.

Велики број фактора ће утицати на ову туристичку сезону, а неки од њих су потпуно непредвидиви. Грчка се нада да ће најближе комшије спасити ову сезону – туристи са Балкана.

Долазак туриста са Балкана условљен је отварањем граница, али и успостављањем здравствених протокола. Ове године, на плажама ће морати да се држи социјална дистанца, а посебна пажња ће бити посвећена чишћењу смјештајних јединица.

Како је објавио портал Олатхессалоники, влада Грчке вриједно ради на склапању билатералних споразума, будући да су осим Грчке границе затвориле и сусједне земље.

Уколико све буде ишло по плану, гранични пријелази би могли да почну са радом већ крајем маја.

Замјеник министра унутрашњих послова, Тхеодорос Караглоу, у писаном приједлогу влади предложио је отварање 4 од 13 граничних пријелаза: један од граница са Турском, гранични пријелаз Промалгона, Евзони и Кристаллопиги на грчко-албанској граници.

Предложено је и да здравствене екипе врше двадестчетворосатну контролу оних који улазе и излазе из земље (мјерење температуре у првој фази).

Очекујемо да ће наши балкански сусједи на одмор ићи својим аутомобилима. Али прво морамо да сачекамо одлуке о отварању граница и протоколе на основу којих ће радити туристичка индустрија и здравствене инспекције – рекао је градоначелник Халкидикија Стелиос Валианос. Он је додао и да љетовалишта као што су Уранополис, Јерисос и Амулијани очекују хиљаде ходочасника који ће се упутити на Атос, као и да постоји могућност да у Арнаији буде отворена општинска клиника за Корону, која ће пружати и психолошку подршку.

Предсједник Панхеленске федерације хотелијера, Григорис Тассиос, не дјелује превише оптимистично. Он наводи да иако људи са Балкана планирају да дођу у Грчку, они морају да сачекају упутства о отварању граница и утврђивање коначних здравствених протокола. Он сматра да чак ни тада неће бити сигурно да ли ће туристи моћи да дођу, будући да треба видјети да ли прописане мјере уопће могу да се користе у пракси.

Отварање граница неће бити тежак процес, али то се не може рећи и за улазак туриста у земљу. Постоји велики број питања која је неопходно ријешити прије него што дозволимо да велики број људи који су били у подручјима погођеним вирусом уђе у земљу – рекао је он, преноси Б92.

Подаци показују да је велики број туристичких агенција са Балкана отказало организована путовања. Осим туриста који долазе путем агенција, очекује се и да хиљаде Бугара, Срба, Сјеверних Македонаца, Румуна и Турака дође у Грчку, будући да је велики број њих купио куће у протеклом периоду.