Грчка је данас почела своју туристичку сезону, а влада и туристички оператери надају се да ће сунце, плаже и море донијети пријеко потребан пораст прихода након прошлогодишње лоше туристичке сезоне.

”Дижемо сидро”, изјавио је министар туризма Хари Теохарис покрећући туристичку сезону у четвртак навечер из древног грчког храма Посејдон на рту Соунион у близини Атине, преноси АФП.

Додао је да су страни туристи жељни повратка у Грчку.

Најава је означила за угоститељи и власнике кафића жељно очекиване припреме за повратак туриста.

”Надамо се доброј сезони … и да ће људи одабрати нашу земљу и наш оток”, рекао је Александрос Кукуракис док је постављао столове и столице у свом ресторану у близини старог града Шаниа, на отоку Крети.

Према владиним прописима објављеним у сриједу, сви који путују на грчке отоке морем или зраком морају показати потврду о вакцинисању или негативан резултат КОВИД-19 теста.

Водећи европски туроператор ТУИ заказао је 120 летова за Грчку до краја маја, при чему ће првих шест кренути данас, а још 15 у суботу.

Данас се у 14 регионалних грчких зрачних лука очекује око 40 међународних долазних летова, а у суботу још 110.

Већина отока има мање здравствене установе од копна, а у току је иницијатива за вакцинисање локалног становништва.

У Грчкој са 10,8 милиона становника већ је дато готово четири милиона вакцина, укључујући око 1,4 милиона двоструких доза.

С неколико ограничења која још увијек вриједе за путнике у цијелој Европи, грчки хотелијери очекују да ће се туристички сектор појачати од краја јуна или почетком јула, уз веће бројке о вакцинисању.

Пандемија је снажно утицала на грчку економију, које се увелике ослањало на туристички сектор који чини више од 20 посто БДП-а.

Приход од туризма опао је на 4,28 милијарди еура у 2020. години у односу на 18 милијарди еура у 2019., док су доласци туриста пали за 76,5 посто на само 7,4 милиона, према подацима Грчког института за туристичку конфедерацију (ИНСЕТЕ).

Грчка влада, као и остале државе туризма на југу ЕУ, желе да се Бруxеллес брзо договори о пасошу која би омогућио онима који су вакцинисани, или имају негативан тест или антитијела након што су преболовали КОВИД-19, да путују без обавезе боравка у карантину.

Отварање туристичког сектора значи да ће Грцима бити допуштено слободно кретање унутар земље по први пут од новембра прошле године.