Грчка полиција започела је премјештати стотине миграната на отоку Лезбосу у нови привремени шаторски камп, након што је прије више од тједан дана дошло до пожара у највећем грчком мигрантском кампу у којем су боравили.

Акција премјештања има за циљ заштиту јавног здравља. Полиција је приопћила да је до сада у камп ушло 450 миграната. Од тога је њих 250 прошло брзо тестирање на ЦОВИД-19, а додатних 200 чека на резултате.

“Акција је започела с многим полицајцима у бијелим одијелима, све се одвија мирно и мигранти полако улазе у нови камп”, рекао је свједок за Реутерс.

Пожар који је прогутао камп Морију прије тједан дана, оставио је више од 12.000 људи, већином избјеглица из Афганистана, Сирије и разних афричких земаља, без склоништа, одговарајућих санитарних увјета или приступа храни и води.

Власти оптужују мигранте за подметање пожара, док мигранти тврде да су мјештани подметнули пожар јер их не желе више у кампу. Нитко није повријеђен.

Нови привремени шаторски камп у мјесту Кара Тепе, у близини оточке луке Митилене, спреман је примити најмање 5.000 људи, али дужносници кажу да неки од миграната нису били вољни преселити се у нови камп јер су се надали да ће напустити оток.