Грчки државни службеници ступили су у 24-часовни штрајк захтијевајући веће плате за запослене у здравству и образовању и повећано запошљавање у тим секторима током пандемије корона вируса.

Јавне службе не раде од јутрос широм земље, док су авио компаније због штрајка запослених у контроли летења биле приморане да откажу летове или да их одложе до сутра у 8 сати.

Стотине здравствених радника марширало је јутрос центром Атине уочи главног скупа који ће се одржати касније данас.

Главни синдикат државних службеника, АДЕДИ, организовао је штрајк са низом захтијева, укључујући веће улагање у здравство, више кревета на одјељењима интензивне његе и додатно запошљавање на неодређено време у образовању како би се школски часови могли ограничити на 15 ученика.

Синдикат је позвао на укидање многих пореза за запослене у јавном сектору и смањење ПДВ са садашњих 24 на 15 одсто, као и на измјене недавно усвојеног закона о демонстрацијама и поништавање приватизација.

Грчка поново биљежи пораст броја обољелих од корона вируса што је повећало притисак на здравствени систем.

Влада је већ повећала број кревета на интензивној њези за обољеле од корона вируса и обавезала се да ће их до краја године додатно повећати.

У земљи од око 11 милиона становника нови случајеви корона вируса свакодневно се крећу од око 300 до 400. Укупно је заражено 23.495 особа, 469 је умрло, док је 86 обољелих на респираторима на интензивној њези.