Савез горских служби спашавања у БиХ (ГССуБиХ) позива све посјетитеље планина на велики опрез због опасности од лавина, могућности нестанка и смрзавања те повреда на скијашким стазама и изван њих.

“Посљедњих неколико дана припадници горских служби спашавања који осигуравају скијалишта имали су неколико озбиљних интервенција. При изласку на скијалишта добро се загријте, опремите одговарајућом опремом (одјећа, заштитне ночале, кацига за главу) и стриктно поштујте правила и упуте понашања на скијалиштима. Не напуштајте означене стазе и уређене дијелове скијалишта”, истичу из ГСС-а.

Како наводе, велике количине снијега, мећава, наоблака, вјетрови и смањена видљивост у наредним данима додатно ће отежати оријентацију.

Високе количине снијега које су прекриле горје у комбинацији с дјеловањем вјетра и најављеним варирањем температура повећали су ризике за настанак лавина на високу разину.

Посебно високи ризик од лавина постоји на стрмим падинама (нагиба од 30 ступњева), сјеверним и сјевероисточним обронцима, упозоравају из ГСС-а.