Гувернеру Централне банке Босне и Херцеговине (ЦББиХ) Сенаду Софтићу додијељена је награда “Златни БАМ” за допринос стабилности финансијског система БиХ на традиционалној манифестацији “Вечер банкара” која је одржана у Сарајеву, а коју организује финансијско-пословни магазин “Банке и бизнис”

Плакета “Златни БАМ” је посебно признање жирија, који чине новинари и стручни сарадници магазина “Банке и бизнис”, а које се додјељује за допринос квалитетном раду и развоју банкарског сектора.

Гувернер је истакао да је Централна банка БиХ институција која ће и даље поштовати највише професионалне стандарде централног банкарства, те да су итекако свјесни да се свијет око нас, наше окружење те пословна клима у БиХ, убрзано мијења.

“Настојимо што боље пратити савремене трендове од којих бих набројао само неке, најважније: дигитализација финансија и појава тзв. “финтек” компанија, криптовалуте као Биткоин, утицај климатских промјена на финансијску стабилност, фокус на финансијску инклузију односно укључивање што већег удјела популације у формални финансијски сектор, нужност финансијске едукације јер и финансијски продукти који се нуде постају све сложенији, итд. То су све изазови о којима треба да водимо рачуна уколико желимо да будемо у корак с актуелним и будућим трендовима”, рекао је Софтић.

Признање “Златни БАМ” уручено је комерцијалним банкама у још осам категорија: актива, укупан капитал, принос на дионички капитал, принос на активу, величина дионичког капитала, обим раста депозита и кредита, највећа актива међу банкама с претежно домаћим капиталом и највећа бруто добит по запосленом међу банкама с претежно домаћим капиталом.

Награде су додијељене на основу ревидираних извјештаја о пословању банака у 2019.години, саопштено је из ЦББиХ.