Моћни гувернер државе Неw Yорк Андреw Цуомо, из редова демократа, у недјељу је, након што га је и друга сурадница пријавила за сексуални пријеступ, рекао да му је “уистину жао” да су његово понашање и изјаве протумачене као “нежељено удварање”.

Према његовим ријечима, често се шалио на доброћудан начин како би атмосфера на радном мјесту била опуштенија.

“Сада схваћам да су моје ријечи могле звучати непримјерено или превише особно те да су одређени коментари, имајући у виду мој положај, могли код неких изазвати нежељени учинак. Признајем да су неке од ствари које сам рекао криво протумачене, попут нежељеног удварања: Ако је нетко то тако схватио, уистину ми је жао”, додаје Цуомо у приопћењу.

Такођер, наставио је, жели јасно дати до знања да “никада није некога дирао на непримјерен начин нити је икада очијукао као би особу довео у неугодан положај”.

Његова савјетница, 36-годишња Линдсеy Боyлан, рекла је да ју је гувернер пољубио у уста те јој сугерирао да играју “покер на скидање” те је у више наврата покушао дирати њезине груди, леђа и ноге.

Боyлан је радила у његовој администрацији од 2015. до 2018.

У суботу је и 25-годишња Цхарлотте Беннетт за Неw Yорк Тимес изјавила да јој се Цуомо “набацивао” у прољеће 2020. те да се “осјећала нелагодно”.

Неки су чланови Конгреса, укључујући и њујоршку демократску сенаторицу Алессандру Биагги, позвали Цуома да поднесе оставку, а Биагги га је на Тwиттеру назвала и “чудовиштем”.

Цуомо, који обнаша трећи мандат, рекао је да се ситуација “не може и не би требала рјешавати у медијима”.

Сам Цуомо је позвао бившу савезну суткињу да преиспита оптужбе на његов рачун које он одлучно одбацује, но тај је приједлог наишао на оштре критике јер се ради о особи која је дуго година блиско сурађивала с њујоршким гувернером.

Умјесто тога тражи се да “стварну неовисну истрагу” води државна тужитељица Неw Yорка Летитиа Јамес, такођер демократкиња.