Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорио је да би милиони људи у Африци могли да западну у екстремно сиромаштво због пандемије коронавируса, те позвао на “глобалну солидарност” са овим континентом.

“Пандемија угрожава напредак Африке. Погоршаће стање дуготрајне неједнакости и повећаће глад, неухрањеност и осјетљивост на болести”, саопштио је Гутерес.

Он је честитао Африци на брзом одговору на пандемију, за коју је рекао да је однијела више од 2.500 живота на континенту и напоменуо да је до сада пријављено мање случајева него што се очекивало, пренио је АФП.

“Афричке земље треба да имају брз, једнак и приуштив приступ евентуалној вакцини и лијечењу и то мора бити посматрано као глобална роба”, рекао је генерални скеретар УН.

Он је додао да је пандемија и даље у “почетним данима” у Африци и напоменуо да би ситуација “могла брзо да ескалира”.

“Глобална солидарност са Африком је императив – сада да би опоравак био бољи”, рекао је Гутерес.

Међу његовим препорукама је “међународна акција ради јачања здравствених система у Африци, очувања снабдијавања храном и избјегавања финансијске кризе”.

Он је позвао да међународна заједница сакупи 200 милијарди долара додатне помоћи да би помогла Африци у опоравку од епидемије.