За окончање епидемије АИДС-а до 2030. године, на шта смо се обавезали Циљевима одрживог развоја, потребан је континуиран заједнички напор, поручио је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш поводом 1. децембра – Свјетског дана борбе против АИДС-а.

Уједињене нације, владе, цивилно друштво и други партнери раде на побољшању приступа здравственим услугама и заустављању нових ХИВ инфекција. Више од 23 милиона људи који живе с ХИВ-ом добило је лијечење у 2018. години.

“Заједнице широм свијета налазе се у средишту овог одговора – пружањем помоћи људима да остваре своја права, промовисањем приступа здравственим и социјалним услугама без стигме, осигуравањем да услуге досегну оне који су најрањивији и маргинализовани и утицањем на измјену дискриминишућих закона. Као што тема овогодишњег обиљежавања Свјетског дана борбе против АИДС-а исправно истиче, заједнице чине разлику”, рекао је Гутереш.

Он истиче да незадовољене потребе остају, те да рекордних 38 милиона људи живи с ХИВ-ом. Ресурси за одговор на епидемију, навео је, смањили су се за милијарду долара прошле године.

“Више него икад прије морамо искористити улогу организација које воде заједнице које се залажу за своје вршњаке, пружају ХИВ услуге, бране људска права и пружају подршку. Тамо гдје су заједнице ангажиране, видимо да се догађају промјене. Видимо да улагање води до резултата. И видимо равноправност, поштовање и достојанство”, поручио је генерални секретар Уједињених нација.