Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш не планира посјетити Јапан како би присуствовао Олимпијади у Токију, саопћио је уред његовог портпарола у четвртак.

У видео поруци објављеној истога дана, Гутереш је позвао на олимпијско примирје, апелујући на све стране у сукобима широм свијета да поштују прекид ватре током љетних игара у Јапану.

-За неколико дана, спортисти широм свијета окупит ће се у Јапану на Олимпијским и Параолимпијским играма. Они су морали превазићи енормне препреке како би учествовали на Играма, у јеку пандемије КОВИД -19 – казао је.

-Инсистирање на миру и окупљање око заједничких циљева чак је и битније у овој години, док се боримо да окончамо пандемију и створимо снажан, одржив и инклузиван глобални опоравак – изјавио је челник Свјетске организације, тражећи потпуно поштовање примирја до 12. септембра, седам дана након затварања Параолимпијских игара.

Резолуција о олимпијском примирју први пут је усвојена у Уједињеним нацијама уочи Зимских Олимпијдких игара у 1994. у норвешком граду Лиллехаммеру, на основу приједлога Међународног олимпијског комитета.

Посљедње примирје усвојено је у децембру 2019, на сједници Генералне скупштине У-а, јавила је јапанска новинска агенција Кјодо.