Бивши амбасадор БиХ у САД Игор Давидовић, гостујући у БХТ1 Уживо, испричао је нашим гледаоцима како су изгледале раније инаугурације америчких предсједника, којима је као амбасадор присуствовао два пута у Америци.

“Десило ми се у мандату да два пута учествујем у церемонији инаугурације, први пут кад је побиједио Џорџ Буш Млађи, па и у другом његовом мандату. Те двије церемоније су биле у времену кад су САД имале далеко другацију позицију, и на спољашњем и на унутрашњем плану. Биле су на унутрашњем плану далеко стабилнији, а на вањском су били сила број један. То је бил вријеме монополарне позиције америчке администрације”, прича Давидовић.

Церемонија се дешава на степеништу Капитол Хила. Ту се на неколико зона налазе гости. На самом степеништу које личи на трибине су амерички сенатори, конгресмени, високи репрезенти америчког друштва. На другом крају, преко пута њих, такође на трибинама сједили су амбасадори.

Пракса САД не предвиђа позивање страних државника зато што их је много и носи са собом огроман безбједносни ризик. Умјесто, тога позивани су амбасадори.

Те церемоније су праћене веома свечаним моментима, дипломате су биле позиване обично након тога у Блер Хаус гдје је приређиван дипломатски пријем гдје је долазио и новоизабрани амерички предсједник. Навече су организовани раскошни балови, такође и на њима се појављивао предсједник Америке са првом дамом.

Свугдје у свијету, ако је ријеч о таквим церемонијалима, они су рађени у империјалном маниру. Инаугурација предсједника САД значи заклетву, устоличење, ступање на власт са свим овлаштењима некога ко руководи још увијек најјачом империјом у свјетским размјерама.

Давидовић наводи да је данас потпуно другачије из видљивих разлога. Динамика свега што се дешава у Америци је на рубу неке фантазије и ниједан сценарио се не искључује.

“Један амерички аналитичар је данас објавио да као експерт предвиђа да ће се нешто десити, ако не данас, а онда у наредна два дана. Ја бих ипак остао вјеран оптимизму, па бих рекао да се неће догодити ништа данас. Увијек су мјере безбједности у САД-у приликом таквих церемонија веома дубинске, а камоли сад кад је фактор изненађења немогућ. Сигуран сам да су све службе безбједности у САД на ногама и да су све предузели да се ништа не догоди”, сматра Давидовић.

Све што се буде догађало у Америци имаће веома директне и веома снажне посљедице по остатак свијета, сматра Давидовић.