Предсједавајући Мирсад Заимовић сазвао је за данас 15. редовну сједницу Представничког дома Парламента Федерације БиХ.

Према официјелној најави, сједница ће бити одржана на Илиџи након прекида засједања од 30. септембра, када је закључено да амфитеатар у згради у којој је сједиште Федералног парламента технички није погодан за онлине сједнице.

“Сваки пут код онлајн засједања постоје техничке потешкоће. Овај пут су ескалирале с обзиром на то да је велики број људи био присутан на онлине платформи, а неколицина их је сједила у сали Федералног парламента”, изјавио је након тог прекида предсједавајући Заимовић.

“Закључили смо да је веома тешко радити на овакав начин и да за наставак засједања треба осигурати простор гдје можемо радити уз физичко присуство посланика. Констатовали смо да овај амфитеатар није услован за рад у вријеме када треба поштовати епидемиолошке мјере”, казао је такођер он том приликом.

У најављеном дневном реду за данас је више закона и извјештаја о финансијском пословању федералних институција, завода или фондова, као и других одлука.

По скраћеном поступку су најављени приједлози измјена односно допуна Закона о финансијској консолидацији привредних друштава у ФБиХ, Закона о ванпарничном поступку и Закона о судовима ФБиХ.

Дневним редом су предложене такођер одлука о доношењу Регулационог плана хисторијског градског подручја Почитељ за период од десет година, одлука о прихватању задужења по Уговору о зајму између Босне и Херцеговине и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за реализацију Пројекта Енергетска ефикасност у јавним зградама Сарајево, потом одлука о давању сагласности на извјештај о извршењу Финансијског плана Завода здравственог осигурања и реосигурања Федерације БИХ за 2019. годину (консолидовани).

Три достављена извјештаја односе се на извршење Финансијског плана Федералног фонда солидарности за 2019. годину, на рад и финансијско-материјално пословање Федералне агенције за управљање одузетом имовином за период 01.07.-31.12.2019. године те за прво полугодисте 2020. Информација ове агенције је такођер једна од најављених тачака дневног реда, а тиче се анализе података достављених од судова и тужилаштава у Федерацији БиХ, у којима је предложена и изречена мјера одузимања имовинске користи прибављене кривичним дјелом у прошлој години.

Извјештаји о извршењу Програма рада Агенције за ревизију приватизације у Федерацији БиХ за 2019. годину, Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, као и Федералног завода за запошљавање, такођер су предложене теме за ову сједницу Представничког дома.

Из Федералног министарства финансија је достављен Извјештај о задужењу Федерације БиХ по основу емисије обвезница на дан 08.09.2020. године, који је такођер у најављеном дневном реду.