Комеморативни скуп поводом смрти Марија Пејића, предсједника Хрватског народног вијећа БиХ, одржан је данас у Сарајеву у организацији Хрватског народног вијећа БиХ, Српског грађанског вијећа – Покрет за равноправност, Вијећа конгреса бошњачких интелектуалаца (ВКБИ) и Асоцијације независних интелектуалаца – Круг 99.

Иво Комшић, друштвено-политички радник и пријатељ Марија Пејића, казао је да је Маријо, на разне начине, био дио нашег живота.

“Маријо је био момчина, не знам је ли био љепши, паметнији, образованији, способнији, веселији, све је он то сабирао у себи и као такав је био дио наших живота. Вољели смо га због тога, дружили се са њим, пријатељевали. Зато је то велики губитак за све оне који су га познавали, који су с њим друговали, који су с њим живјели. Нажалост, непознати непријатељ нам га украо, отргнуо из наших живота, остала је велика празнина. Не постоје ријечи утјехе које можемо изрећи, остају само шутња и сузе које не треба крити”, казао је Комшић.

Генерални секретар Вијећа конгреса бошњачких интелектуалаца (ВКБИ) Емир Златар рекао је да је Маријо Пејић “уистину био брат, по домовини, по људскости”.

“Маријо је био тврдог херцеговачког гена и питоме сарајевске долине. Бескомпромисан борац за Босну и Херцеговину у којој ће сви људи и народи бити равноправни. Свим својим бићем давао себе за идеје и циљеве Хрватског народног вијећа које је водио. Маријова душа била је пуна топлине, љубави и разумијевања за све оне са којима је сарађивао и који су требали његову подршку и помоћ. Била је част и задовољство сарађивати са Маријом Пејићем”, казао је Златар.

Предсједник “Круга 99” Адил Куленовић рекао је да је Пејић био “особена личност која је исијавала животном енергијом, снажном пулсацијом у потрази изанлажења одговора на свакодневне изазове битисања у времену”.

“Баналност неког вируса зауставила је животни пут и несумњиву важност досљедног и упорног Марија Пејића, на част његове обитељи и корист свих мирољубивих људи БиХ. Нјегово хрватство није било насупрот и у колизији са његовим домовинским босанскохерцеговачким политичким и државним одређењем. Нјегови особни идентитети нису му били препрека оној финој грађанског госпоштини, а поготово не његовом политичком увјерењу. Маријо Пејић био је у пуном смислу ангажирани интелектуалац у најбољем духу европског хуманизма”, казао је Куленовић.

Маријо Пејић сахрањен је данас у 14 сати на гробљу Лав у Сарајеву.

Марио Пејић је преминуо у понедјељак, 15. марта у КЦУС-у усљед погоршања стања проузроченог заразом коронавирусом.

Пејић је рођен 6. јула 1977. у Сарајеву, гдје је завршио основну школу. Класичну гимназију завршио је у Загребу. Дипломирао је социологију на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву и стекао звање – професор социологије, након чега је завршио постдипломски студиј и стекао знанствену титулу магистра комуниколошких знаности – усмјерење односи с јавностима. Обранио је докторску дисертацију из области комуниколошких наука и стекао звање доктора наука.

Деветог марта 2019. године, једногласно је изабран за предсједника ХНВ-а БиХ.

Током своје професионалне каријере био је директор Медијског центра ХКД Напредак и Радио постаје Врхбосна из Сарајева, директор Јавне установе Босански културни центар Сарајево (у два мандата), директор Телевизије Босне и Херцеговине (БХТ1) и члан Пословодног одбора БХРТ-а, итд. Пејић је био и члан Програмског савјета Управног одбора БХРТ-а у два мандата. Обављао је уреднички посао на Федералној телевизији.

Аутор, медијски промотор, сценарист и продуцент је више од осам стотина различитих културно-умјетничких и образовних манифестација. Био је члан Црквеног медијског одбора за дочек папе Фрање у БиХ. Добитник је великог броја домаћих и међународних награда, признања и захвалница. Аутор је великог броја знанствених и стручних књига и радова. Члан је Хрватског друштва за знаност и умјетност БиХ, Асоцијације независних интелектуалаца КРУГ 99 и других невладиних организација.