Онлајн интерактивни догађај “Борба против климатских промјена у БиХ не може да чека” биће одржан данас, а учествоваће представници међународне заједнице и ресорних министарстава у БиХ.

Догађај организују УН и Развојни програм УН /УНДП/ заједно са Великом Британијом, Италијом, Француском, Шведском и Чилеом, у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и федералним Министарством околине и туризма.

Медијима ће се обратити резидентни координатор УН у БиХ Ингрид Мекдоналд, резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелијана Недера, амбасадори Велике Британије у БиХ Метју Филд, Француске Кристин Тудик, Италије Никола Минаси, Шведске Јохана Стромквист, те министар екологије и туризма ФБиХ Едита Ђапо.

Организатор наводи да ће овај догађај пружити динамичан увид у то како су амбициозне, глобално преузете обавезе борбе против климатских промјена преточене у дјело и позитивне могућности у свакодневном животу БиХ.

Током презентације биће приказане неке од најинтересантнијих активности, као и пројекти у вези са борбом против климатских промјена у земљи, али и промовисани домаћи заговарачи, корисници и лидери борбе против климатских промјена.

У саопштењу се истиче да су климатске промјене највећи изазов са којим се човјечанство данас суочава, а да БиХ, као земља у којој су негативни ефекти климатских промјена већ јасно видљиви, препознаје важност рјешавања овог изазова и настоји да учини ове иницијативе успјешним.

“Заједно са другим земљама широм свијета, БиХ повећава своје утврђене доприносе како би ограничила глобални пораст температуре на 1,5 степени Целзијусових и тиме испунила циљеве из Париског споразума о климатским промјенама, обезбиједила нашу будућност прелазом на економију ниске емисије угљеника и постигла циљеве одрживог економског развоја и друштвене кохезије”, пише у саопштењу.

Онлајн догађај почеће у 11.00 часова, а изјаве за медије планиране су у 10.30 часова у хотелу “Холидеј” у Сарајеву, саопштено је из УНДП-а.