Седамнаести међународни фестивал комедије “Мостарска лиска” свечано ће бити отворен вечерас изведбом представе “Фистик или сан о сунцу, мјесецу и још неким ситницама” аутора Алмира Имширевића, чију режију потписује Адмир Гламочак, у продукцији Народног позоришта Сарајево.

Током пет фестивалских дана публици ће се представити шест народних позоришта са исто толико представа, од којих ће пет бити у такмичарском дијелу.

Због актуелне епидемиолошке ситуације, овогодишњи програм “Мостарске лиске” бит ће састављен искључиво од босанскохерцеговачких представа.

“На овогодишњу ‘Мостарску лиску’ која је била планирана у априлу, пријавило се педесет представа из регије. Но, због пандемије коронавируса организатори су морали пронаћи нови термин и селекцију која се, због бројних ограничења, свела на босанскохерцеговачке продукције. Тако ће се на овогодишњем фестивалу одиграти пет представа у такмичарском дијелу те шеста представа у част награђених”, рекао је на конференцији за новинаре Емир Спахић, умјетнички директор Народног позоришта Мостар и селектор Фестивала.

Он је нагласио да се овогодишња “Лиска” одржава у изнимно тешким условима, те поручио да се, без обзира на све проблеме, традиција овог фестивала неће угасити.

“Имат ћемо пресјек прошле позоришне сезоне босанскохерцеговачких позоришта, а уско везано за представе комедиографског садржаја. Имат ћемо прилику гледати јако квалитетне представе из свих професионалних позоришта у Босни и Херцеговини. Бит ће одржани и попратни програми, а на самом почетку Фестивала ћемо се присјетити нашег рано преминулог колеге Мирсада Елезија. Овогодишњи фестивал посвећен је сјећање на Елезија”, рекао је Спахић.

Након представе “Фистик или сан о сунцу, мјесецу и још неким ситницама”, 26. септембра на репертоару је представа Градског позоришта Јазавац из Бањалуке “Истина” Флоријана Зелера, у режији Жељка Стјепановића.

У недјељу, 27. септембра, бит ће одиграна представа “Идентитлук”, настала према мотивима дјела Амина Маалоуфа, у режији Тање Милетић Оручевић. Представа је рађена у копродукцији Народног позоришта Мостар, Хрватског народног казалишта Мостар и Студија за изведбене умјетности из Мостара.

Понедјељак, 28. септембра, резервисан је за наступ Народног позоришта Тузла и представу “Путовање” Вахида Клопића, у режији Мидхата Кушљугића. Посљедњег дана такмичарског дијела фестивала, у уторак, 29. септембра, посјетитељи ће моћи уживати у изведби представе “Сјећаш ли се Доли Бел”, Абдулаха Сидрана, у режији Кокана Младеновића, насталој у продукцији Камерног театра 55.

Фестивал ће бити затворен 30. септембра додјелом награда те изведбом представе у част награђених, а ријеч је о представи “Чорба од канаринца”, аутора Милоша Радовића, у режији Риада Лјутовића. Представа је настала у продукцији ЈУ Центар културе и младих Опћине Центар Сарајево.

Директор Народног позоришта Мостар Алмир Мујкановић рекао је да је велики успјех што ће “Лиска” бити одржана у оваквој ситуацији.

“Вјерујемо да ће Народно позориште у Мостару одговорити изазову и да смо припремили квалитетан садржај за мостарску публику. Сматрам да је највећи успјех овогодишњег фестивала то што ће се одржати у даним околностима. На неки начин, то је показатељ наших организацијских способности и наших организацијских капацитета, јер је познато да је Народно позориште мали колектив, али вјерујем да је динамичан и добро организиран те да може одговорити свим постављеним изазовима”, рекао је Мујкановић.

У стручном жирију овогодишњег фестивала су глумац Драган Јовичић, предсједник жирија, те редитељ Иван Лемо и академски сликар и некадашњи директор Народног позоришта Мостар Салко Пезо.

У жирију медија сједит ће Мелиха Смајкић, Цвита Кусић и Росанда Зовко, док су у жирију публике Нада Далипагић, Сеада Куштрић и Шејла Машић.

Све представе почет ће у термину од 20 сати на великој сцени Народног позоришта Мостар.