Осми “Требиње филм фестивал” почеће вечерас додјелом награде “Златни платан” глумцима Војиславу Брајовићу и Ани Софреновић за изузетан допринос евромедитеранском филму, а током Фестивала који ће трајати до 12. августа биће приказано 20 филмова.

Умјетнички директор Фестивала медитеранског и европског Филма Пеђа Милојевић рекао је да ће, осим лауреата, у Требиње доћи и гости из Србије, Црне Горе, Хрватске и, вјероватно, Велике Британије.

Он је додао да се и ове године филмови приказују у оквиру традиционалних програма, медитерански филм, европски филм, нови српски филм, Херцеговина на филму и омаж лауреатима.

“Пројекције су због епидемиолошке ситуације на три локације, љетној сцени Дома младих, платоу испред Музеја Херцеговине и тераси хотела Леотар”, рекао је Милојевић на конференцији за новинаре.

Милојевић је позвао публику да поштује све епидемиолошке мјере.

Замјеник градоначелника Требиња Слађана Скочајић рекла је да се због вируса корона било тешко одлучити које културне догађаје прихватити, а које одгодити за боље вријеме.

“Опредијелили смо се за филмски фестивал, јер смо сматрали да можемо обезбиједити максималну сигурност гледаоцима”, истакла је она.

Уредник умјетничког програма Културног центра Требиње Миљан Вуковић рекао је да је “Требиње филм фестивал” један од стратешких догађаја “Требињског културног љета” и да има подршку града Требиња.

Покровитељи Фестивала који се одржава под мотом “Нова енергија” јесу Министарство просвјете и културе Републике Српске, Управа за дијаспору Србије и град Требиње.

Улаз за све пројекције је слободан.

Отварање и додјела “Златног платана” биће одржана на љетној сцени Дома младих од 19.30 часова.

Све пројекције у Дому младих су од 20.00 часова, на платоу Музеја Херцеговине од 20.30 часова, а на тераси Хотела “Леотар” од 21.30 часова.

У пратећем програму од 18.00 часова у Културном центру биће отворена изложба “Фактастика” у сарадњи са Модерном галеријом Ваљево.