Играни филм “Те мрачне ноћи“ режисера Францоиса Лунела, у босанско-француској копродукцији, бит ће премијерно приказан данас у Сарајеву у кину Меетинг Поинт.

Наредна пројекција ће бити дан касније, 24. фебруара.

Премијеру организирају Француски институт и Амбасада Француске у БиХ.

Објашњавајући сиже филма, режисер је подсјетио на његов боравак у Сарајеву свих ратних година, када је свједочио колико се жене боре за “нормални“ живот у екстремним околностима и очување свега што је иоле позитивно у њиховом свјетоназору.

По завршетку рата, Лунел је отишао па се 1999. године опет вратио у Сарајево и тада читао у новинама о жени која је у џепу одјеће погинулог мужа нашла папирић који ће јој узбуркати живот.

Режисер је у филму „Те мрачне ноћи“ проговорио управо о таквој жени која усред екстремно бруталног рата, у донесеној јој одјећи супруга, борца погинулог на ратној линији, проналази паклицу цигарета обмотану парчетом папира с исписаном поруком која ће пореметити њену свакодневицу и усред рата је бацити у дилему – да ли је преварена жена?

Тако ће она доспјети у парадокс приватног кошмара и екстремно тешких спољних околности у којима мора одгајати малољетног сина и надасве остати “нормална“.

Францоис Лунел је казао да се овом темом позабавио јер генерално сматра да кинематографија није посветила довољно пажње о теми – жена током самог рата.