Пријевремени избори за начелнике опћина Травник и Фоча (ФБиХ) бит ће одржани данас. Бирачка мјеста ће бити отворена у термину од 7.00 до 19.00 сати, саопћено је из Централне изборне комисије БиХ (ЦИК).

На гласачком листићу за избор начелника Опћине Травник налазе се два кандидата уиме два овјерена политичка субјекта, док се на гласачком листићу за начелника опћине Фоча (ФБиХ) налазе четири кандидата (два неовисна кандидата и два кандидата уиме два овјерена политичка субјекта).

За потребе одржавања пријевремених избора у Травнику је одређено 77 редовних бирачких мјеста, формирана су три мобилна тима и један посебан ЦОВИД-19 мобилни тим, док су за одржавање пријевремених избора у Фочи (ФБиХ) одређена три редовна бирачка мјеста, формирана су два мобилна тима и један посебан ЦОВИД-19 мобилни тим.

Право гласа на пријевременим изборима за начелника Опћине Травник, према бирачком списку закљученом у поноћ на дан 22. марта ове године, има 47.782 бирача укључујући 214 бирача регистрираних за гласање у одсуству који право гласа остварују лично на бирачком мјесту у Травнику и 746 бирача регистрираних да гласају путем поште.

Право гласа на пријевременим изборима за начелника Опћине Фоча (ФБиХ), према закљученом бирачком списку у поноћ на дан 22. марта ове године, има 1.605 бирача уклучујући 31 бирача регистрираних за гласање у одсуству који право гласа остварују лично на бирачком мјесту у Фочи (ФБиХ) и 13 бирача регистрираних да гласају путем поште.

За посматрање пријевремених избора у Травнику и Фочи (ФБиХ) Централна изборна комисија БиХ је акредитирала 122 посматрача удружења грађана, док је за акредитирање посматрача политичких субјеката за посматрање рада бирачких одбора и опћинске изборне комисије надлежна опћинска изборна комисија. Централна изборна комисија БиХ је акредитирала и једног посматрача у име политичког субјекта за посматрање рада Главног центра за бројање и рада Централне изборне комисије БиХ.

ЦИК БиХ је на сједници 2. фебруара ове године донијела одлуке о одржавању пријевремених избора за начелника Опћине Травник и начелника Опћине Фоча (ФБиХ).