Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је у Минхену да ће данас бити потписан оквирни споразум о успостављању жељезничке линије између Београда и Приштине.

“Споразум ће са српске стране потписати директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић. То је за нас од изузетног значаја јер, ако успоставимо и авио и жељезничку линију и саобраћај аутопутем, то би значило слободни проток људи, роба и услуга”, рекао је Вучић новинарима послије разговора са специјалним изаслаником предсједника САД-а за преговоре Србије и Косова Ричардом Гренелом.

Вучић је рекао да је “од изузетног значаја што Американци веома чврсто, веома тврдо инсистирају на моментаном укидању косовских такси” од 100 одсто на увоз робе из Србије и на наставку разговора Београда и Приштине.

“Захвалан сам Гренелу на инсистирању да Приштина укине таксе, јер он разумије да је све о чему разговарамо бесмислено ако постоје таксе”, навео је Вучић.

Он је рекао да Гренел сада “снажно говори” о укидању такси, и додао да је сигуран да ће и Србија “у будућности бити изложена таквој врсти порука”.

“Те таксе се тичу сваког грађанина Србије, јер су умањиле раст бруто домаћег производа Србије 0,4 одсто у 2019. години и смањиле могућност даљег повећања плата и пензија”, казао је предсједник Србије.

Он је поновио да наставак званичних преговора Београда и Приштине зависи искључиво од косовских такси и да ће, у случају њиховог укидања, бити настављен дијалог, без обзира на предизборну кампању и изборе у Србији.