Вјерници који вријеме рачунају по грегоријанском календару данас прослављају Божић, најрадоснији кршћански празник.

Данас Божић прослављају Римокатоличка црква, протестантске и англиканске цркве, као и православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена.

На Бадње вече и Божић католички вјерници поклањају се јаслама Богомладенца која се традиционално импровизују у свим храмовима.

Овај обичај је сјећање на поклоњење три мудраца са Истока који су стигли у Бетлехем пратећи најсјајнију звијезду која се зауставила тачно изнад пећине рођења.

Обичај да се у цркве поставе јасле, са фигурама које дочаравају сиромашне услове стаје у којој је Крист рођен, потиче из 13. вијека. Такве јасле у својим домовима данас имају и вјерници. Прве јаслице направио је Свети Фрањо Асишки 1223. године.

У кућама вјерника Римокатоличке цркве, вијенац-адвент је исплетен од сламе и борових гранчица, украшен пурпурним врпцама и има четири црвене свијеће, због четири недјеље поста, које се пале једна по једна, сваке недјеље уочи Божића.

Према еванђељском предању, Исус Крист је рођен 25. децембра у Бетлехему па се, уз разлике у календарима, тај датум као почетак нове ере и нове историје човјечанства поштује у цијелом кршћанском свијету.