У Босни и Херцеговини се данас, као и у ЕУ, обиљежава Еуропски дан без аутомобила, а овогодишња тема је „Мобилност без загађења за све“.

Босна и Херцеговина је 2002. године потписала повељу европске иницијативе “У град без аутомобила” и од тада се у многим бх. градовима разним акцијама сваке године обиљежава 22. септембар – Еуропски дан без аутомобила.

Обиљежавање је почело 1998. године у Француској у времену када је аутмобилска индустрија готово владала свијетом, али ипак један дан, шире средиште Париза, било је затворено за аутомобиле и то у договору са градским властима.

Само двије године касније 760 европских градова активно је проводило ову идеју и 2001. године та бројка се повећала на 1005 градова, али донијела и проширење идеје са једног дана на цијелу седмицу.

Од 16. до 22. септембра 2020. године грађани земаља Еуропске уније, Босне и Херцеговине и других земаља учествују у најпопуларнијем догађају на свијету везаном за урбану мобилност под називом „Еуропска седмица мобилности“ (ЕСМ).

Овогодишња тема Еуропске седмице мобилност је „Мобилност без загађења за све“. Тема одражава амбициозне циљеве угљенички-неутралног континента до 2050. године, како их је поставила Урсула вон дер Леиен, предсједница Европске комисије, представљајуц́и Европски зелени договор. Такође, има за циљ да нагласи важност приступачности транспорту нулте емисије и промовише инклузивни оквир који укључује све грађане. Упркос различитим климатским, географским и социо-економским условима у европским урбаним областима, могу се предузети мјере за промоцију угљенички-неутралног и инклузивног урбаног окружења.

Стога, Европска седмица мобилности 2020. подстиче људе и локалне власти да предузму кораке за постизање дугорочног циља угљенички-неутралног континента.