Генерална скупштина Уједињених нација је 1999. године донијела одлуку да се 12. аугуст обиљежава као Међународни дан младих, а овогодишња тема је „Ангажирање младих за глобално дјеловање“.

Међународни дан младих настоји подићи свијест о правним економским, социјалним, образовним, културним и свим осталим питањима с којима се сусрећу млади људи широм свијета.

Тема Међународног дана младих 2020 „Ангажирање младих за глобално дјеловање“ жели истакнути начине на које ангажман младих на локалном, националном и глобалном нивоу обогаћује националне и мултилатералне институције и процесе, као и извлачење поука о како се њихова заступљеност и ангажман у формалној институционалној политици може значајно побољшати, наводи се из УН-а.

Како се Уједињеним народима навршава 75 година, а преостало је само 10 година да Агенда 2030. године постане стварност за све, повјерење у јавне институције пропада. На међународном нивоу , на позадини све поларизиранијег свијета, међународни систем управљања тренутно пролази кроз кризу легитимности и релевантности. Ова криза је посебно укоријењена у потреби да се ојача капацитет међународног система да дјелује усклађено и имплементира рјешења хитних изазова и пријетњи (примјери укључују неке од најгорих савремених сукоба и хуманитарних ванредних ситуација, попут Сирије и Мјанмара, као и глобални изазови, попут епидемије ЦОВИД-19 и климатских промјена).

“Омогућавање укључивања младих у формалне политичке механизме повећава правичност политичких процеса смањењем демократског дефицита, доприноси бољим и одрживијим политикама, а има и симболичку важност која може додатно придонијети враћању повјерења у јавне институције, нарочито међу младима. Поред тога, велика већина изазова с ​​којима се човјечанство тренутно суочава, попут епидемије ЦОВИД-19 и климатских промјена, захтијева усклађено глобално дјеловање и значајно ангажирање и судјеловање младих како би се ефикасно ријешило”, наводе из УН-а.

УН позива све да се придруже # 31ДаyсОфYОУтх, кампањи за друштвене медије која ће прославити младе током мјесеца аугуста, водећи и слиједећи Међународни дан, како би помогли ширењу ријечи и започели разговор око ангажмана младих за глобалну акцију.

Из Министарства цивилних послова БиХ апелују на све нивое власти да од БиХ направе атрактивну земчљу за останак младих, који се сусрећу с многобројним проблемима , од немогућности запослења, неусклађености образовног система с тржиштем рада, несигурним радним мјестима и оно с чим се цијели свијет суочава данас, а то је пандемија Цорона вируса ЦОВИД-19.

“Свјесни чињенице да ће посљедице проузрочене пандемијом ЦОВИД-19 оставити трага на будућност младих, Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине користи прилику да, на данашњи дан, када прослављамо још један Међународни дан младих, позове све нивое власти у Босни и Херцеговини и младе да заједнички уложимо додатни напор да Босну и Херцеговину учинимо земљом у којој ће млади људи остајати, живјети и радити, развијати се и напредовати и партиципирати у доношењу одлука и тако избјећи њихов одлазак из домовине, наводе из Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине.