Православни вјерници данас славе Божић – најрадоснији хришћански празник.

У часу Рођења Исуса Христа звијезда је обасјала Витлејемску пећину, а на небу су анђели запјевали “Слава Богу на висини и на земљи мир, међу људима добра воља. Богомладенцу су се прво поклонили пастири, који су му даровали јагње, а потом три мудраца која су му на дар донијели смирну, тамјан и злато.

Поред Српске православне цркве, Божић 7. јануара прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти, који као свој богослужбени поштују јулијански календар.

Божићне литургије у БиХ

Божићним литургијама у православним храмовима јутрос се обиљежава најрадоснији хришћански празник.

Сарајево

Света литургија јутрос је одржана и у Саборној цркви Пресвете Богородице у Сарајеву.

Божић се обиљежава у вријеме пандемије и уз мјере које су уведене с циљем спрјечавања ширења коронавируса па је литургији присуствовао само мали број вјерника.

Током литургије поручено је да је мир један од најчешћих појмова који се сусреће у светом писму.

“Миром све започиње и миром се све завршава. Мир је стање срца и душе. Порука данашњег празника обавезује нас да свуда око себе градимо мир. Сви ми знамо ста значи када се немир усели у срце, када немир паралише разум, када човјек почне да бјежи од других и да се затвара у своју крхку тврђаву изгубљен и немоћан за свако добро дјело и сусрет с другим”, поручено је данас у Сарајеву.

Бањалука

Божићна литургија служена је јутрос и у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Литургију је служило свештенствно бањалучке епархије.

Због епидемиолошке ситуације, литургији је присуствовао нешто мањи број вјерника него претходних година. Грађани Бањалуке најрадоснији хришћански празник дочекују традиционално и у кругу породице.

Мостар

Уз позив на разумијевање и љубав, благдан Божић дочекали су православни вјерници у Мостару. Овог пута због пандемије коронавируса Божић се слави нешто скромније него у прошлости, и то углавном у кругу породице. Ипак, и у таквим условима најрадоснији празник вјерници су дочекали на достојанствен начин и у духу православне традиције.

Дугачак је списак обичаја и у мостарском крају, након што је јутрос у црквама служена божићна литургија.

“Божић смо овог пута дочекали у измијењеним условима у односу на претходне године, али не и са мањом радошћу. То је један од најрадоснијих празника. Славимо рођење господа Исуса Христа, који у овај свијет долази из љубави и учи нас у тој љубави, дајући нам врхунску заповијед да љубимо једни друге. То је уствари највећа порука Божића ове године. Дакле, да једни друге љубимо и пазимо и то је нешто што нас је научила и пандемија. Сваког Божића је слава на висинама Богу, на земљи мир, а међу људима добра воља и можда нас је управо ова година научила да нам тога недостаје. Да славимо Бога, да међу нама владају мир и пажња, да пазимо једни на друге и да будемо као наши љекари и здравствени радници, који су нам показали шта значе храброст, пожртвовање и жртва за друге. То је Божић”, рекао је за Анадолу Агенцy (АА), парох мостарски Душко Којић.

Он је низ вјерских обреда посљедњих дана предводио у малој цркви смјештеној одмах уз Саборни храм који је ушао у посљедњу фазу обнове. Ријеч је о велелепним и објектима који спадају међу најстарије у Босни и Херцеговини. Саборна црква ускоро ће бити и потпуно обновљена.

Бијељина

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је јутарњу литургију у Саборном храму у Бијељини пред већим бројем вјерника.

Обичаји

Уз Васкрс и Духове, Божић спада међу три највећа хришћанска празника.

На Божић вјерници иду на јутрење и литургију, причешћују се, а затим долазе кући, гдје је спремљена богата трпеза.

Тог дана празнују у свом дому с полазником, изабраним гостом – уобичајено је да је то мушко крштено дијете. Жене припреме богату божићну трпезу, а ручак је свечан и богат те за столом окупља цијелу породицу.

Једе се воће, поврће, месо, разне печенице, хљеб, хладетина, пецива и бројна друга јела.

Послије ручка, обичај је отићи честитати родбини и пријатељима, а потом осталим мјештанима.

Први посјетилац који би посјетио кућу на Божић, тзв. полазник или положајник, требало би да је здрав, крепак и весео, што би дому донијело срећу.

Православни Божић се честита ријечима “Христос се роди”, на шта се одговара “Ваистину се роди”.