Међународни празник рада – Први мај обиљежава се широм свијета, у знак сјећања на дан када су радници у Чикагу штрајком и протестима почели да се боре за осмосатно радно вријеме.

Подсјетник је то на велике радничке протесте одржане у Чикагу 1. маја 1886. године, када је у сукобима с полицијом погинуло више радника, а пет је радника осуђено на смрт.

Цијело 19. стољеће било је обиљежено бездушним искориштавањем радника. Ниске наднице и вишесатни дневни рад, од 12, чак и 18 сати за одрасле па и дјецу, исцрпљивао је људе који су у свим земљама развијеног капитализма штрајковима захтијевали достојније услове рада и живота. Штрајкашки покрети доживјели су највећи замах у САД-у.

Око 40.000 радника протестовало је у Чикагу 1. маја 1886. године, истичући захтјеве симболизиране у три осмице: 8 сати рада, 8 одмора и 8 културног образовања. Полиција је трећег маја интервенисала и убила неколико демонстраната, а ранила око 50 радника. Бројни демонстранти су ухапшени, а вође су изведене пред суд. Петоро их је осуђено на смрт, а тројица на дугогодишњу робију.

Cikago 1


Други конгрес Радничке интернационале је одлучио да се од 1890. године, 1. маја широм свијета одржавају масовне манифестације, демонстрације и штрајкови, као један од видова класне борбе Већ од сљедеће године тај дан се слави као међународни дан опште солидарности радништва.До краја 19. и почетком 20. стољећа добило масовне размјере.

Током сљедећих година радници су у западним земљама, уз посредовање синдиката и споразумијевање с послодавцима, односно државом, постигли запажене успјехе у борби за своја права па су с временом смирене социјалне тензије.

Празник рада је током дугог послијератног периода, најмасовније обиљежаван у социјалистичким земљама, када су одржаване параде и сличне манифестације.

Првомајски уранак

У БиХ су прве демонстрације одржане 1906. године. Након Другог свјетског рата 1. мај почео се славити у знаку борбе за очување свјетског мира. И у Хрватској празник рада почео се славити 1890. године. Хрватски радници истакнули су захтјеве у знаку три осмице. Загребачки су радници као увод у прославу те године одржали низ штрајкова и скупова. Први мај у Србији обиљежен је први пут 1893. године протестним скуповима у Београду.

У регији је временом постао обичај да се тог дана излази на Првомајски уранак у природу.

Посљедњих година, првомајски протести поново добијају видове протестних окупљања незадовољних радника, чији положај, због економске кризе, постаје све тежи.

БиХ: Три нерадна дана за првомајски празник

Први мај је један од ријетких празника око којег се слажу сви у БиХ, па су тако 1. и 2. мај нерадни дани и у Федерацији БиХ и у Републици Српској.

У Федерацији БиХ нерадни дани због првомајског празника ће бити 1., 2., и 3. мај, саопћено је из Федералног министарства рада и социјалне политике. На дане празника послодавци, установе, органи управе и друге правне особе не раде.

Нерадни дани поводом Међународног празника рада у Републици Српској су 1. и 2. мај, те 9. мај када се обиљежава Дан побједе над фашизмом., саопштило је и Министарство управе и локалне самоуправе РС.