Узгајивачи малина, љековитог и зачинског биља, те осталих производа из органског узгоја, судјелују на 15. међународном сајму органске производње и еко туризма “Дани малине”, који је отворен у Новом Травнику.

Предсједник Савеза “Органско Федерације БиХ” Сејад Херцег казао је Фени да је цијена малина ове године достигла “вртоглаву откупну цијену, која износи више од шест марака по килограму”, али је нагласио да је узгајивачима потребна институционална заштита.

Херцег је подсјетио да је, због лоше ситуације протеклих година, око 70 посто узгајивача одустало од малинарства, додавши да је једна од порука Сајма у Новом Травнику да држава мора помоћи руралним подручјима уколико жели њихов опстанак.

Морамо те произвођаче институционално заштити. Сад се малине откупљују за шест до седам марака, али ћемо укупно извести можда десет милијуна марака. Гдје нам је 90 милијуна, колико смо требали извести? Да смо је заштитили у протеклом периоду с неких десетак милијуна, сигурно би било јако пуно малинара и сада бисмо имали и добру цијену и производ. Овако, људи су одустали. Према нашим сазнањима, 70 посто малинара уништило је своје малињаке – казао је Херцег.

Без помоћи државе нема будућности за пољопривреду

Како је казао, држава мора дјеловати потицајним мјерама, те преузети улогу оснивача развојно-ресурсних центара, који ће свакодневно радити на унапрјеђењу домаће производње.

Потицаји не могу бити два посто, него морају бити шест, па и десет посто. Тада бисмо могли производити, јер је пољопривреда нискоакумулативна грана и нема профита. Без те улоге државе не можемо опстати – додао је Херцег.

Осим излагача, отварању “Дана малина” назочили су представници федералне, жупанијске и опћинске власти.

Организатори сајма “Дани малине” додијели су признања за институције и појединце за потпору сектору органске производње.

Међународни сајам органске производње и еко туризма “Дани малине” усмјерен је ка стварању могућности за јачање економије руралних подручја и опстанак становништва, а у петак ће бити настављен округлим столом посвећеним конкурентности домаћих производа.

Сајам се одржава у организацији Савеза удруга органских произвођача “Органско Федерације БиХ” и асоцијације “Органско СБЖ-а” те Опћине Нови Травник.