Дани Франкофоније 2021. понудит ће разнолик културни онлине програм уз удружене снаге седам земаља.

Министарство вањских послова БиХ, амбасадори и шефови дипломатских представништава Белгије, Египта, Француске, Грчке, Румуније, Србије и Швицарске, као и Француски институт у Босни и Херцеговину представљају онлине програм културних догађаја посвећених француском језику и култури.

С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, догађаји планирани уз присуство публике у пет градова (Сарајеву, Бањој Луци, Мостару, Широком Бријегу и Маглају) одгађају се до даљњег.

Концерт, филмови, опера, изложбе, промоција књиге преведене на француски језик, такмичење за студенте: хибридна и разнолика културна бит ће понуђена јавности у Босни и Херцеговини.

Представници 88 држава и влада, чланица или проматрача Међународне организације за франкофонију у марту сваке године славе на различите начине француски језик који је присутан међу 300 милиона људи на пет континената, углавном млађих од 30 година. Француски је један од два радна језика Уједињених нација, пети језик по говору на свијету и четврти језик на Интернету.

Мисија Франкофоније је промоција француског језика, културне и језичке разноликости, мира, демократије и људских права, дијалога култура и цивилизација, окупљања народа кроз њихово међусобно знање и сарадње у служби одрживог развоја.

Посебну пажњу посвећује младима и једнакости жена и мушкараца, као и приступу информацијским и комуникацијским технологијама, саопћено је из Француског Института и Француске амбасаде у БиХ.