Премијерка Данске Мете Фредериксен саопћила је да се противи идеји забране обрезивања, циркумцизије, односно сунећења.

У Данској се води расправа о увођењу забране обрезивања, сунећења, а шефица владе те скандинавске земље Фредериксен је на друштвеним мрежама саопћила да је промијенила раније мишљење и став о томе и да је сада апсолутно против такве забране.

Сунет или обрезивање је пракса коју проводе муслиманске, јеврејске и још неке заједнице широм свијета, а Фредериксен је подсјетила да је током Другог свјетског рата убијено више од шест милиона Јевреја.

“Моја Социјалдемократска партија је након Другог свјетског рата обећала да Јевреји у Данској више неће трпјети зло. Ја поново дајем ту ријеч“, поручила је Фредериксен.

Она је казала да сматра да је апсолутно погрешно да се забраном сунета или обрезивања пошаље порука да Јевреји нису добродошли у Данској.

Иако је исказала апсолутно противљење забрани обрезивања, Фредериксен је у образложењу само споменула да би то било лоше по јеврејску заједницу која у Данској броји близу 6.000 чланова.

Није поменула муслиманску заједницу која би такођер била погођена забраном сунећења, а у Данској живи око 320.000 муслимана.

У Данској се годишње у просјеку врши око 2.000 сунећења или обрезивања.