Власти Данске су данас објавиле да је једна особа преминула, а друга озбиљно обољела од стварање крвних угрушака и церебралне хеморагије након примања АстраЗенека вакцине, објавио је Ројтерс.

Обје особе су чланови клиничког особља и примиле су вакцину АстраЗенеку мање од 14 дана прије него што су се разбољеле.

Из Данске агенције за лијекове су потврдили да су примили двије пријаве о озбиљним реакцијама на вакцину, али нису изнијели детаље.

Данска је 11. марта обуставила употребу вакцине како би научници могли утврдити каква је веза између претходно пријављених случајева угрушака у мозгу и АстраЗенеке.

Неке су земље, укључујући Њемачку и Француску, ове седмице поништиле одлуку о обустави употребе вакцине након истраге извјештаја о стварању угрушака које је провело надзорно тијело Европске уније, чији званичници су у четвртак рекли да су и даље увјерени да благодати вакцине премашују ризике.

Власти Данске, заједно са Шведском и Норвешком, су изјавиле да им треба више времена да одлуче хоће ли користити вакцину.

“Дајемо приоритет извјештајима о сумњама на озбиљне нуспојаве попут ових и темељито их испитујемо како бисмо процијенили постоји ли могућа веза са вакцином. Тренутно се бавимо истраживањем ова два случаја”, написала је Тања Ерицхсен из Данске агенције за лијекове на Т в итеру.