Случајеви заразе коронавирусом забиљежени су и међу мигрантима који тренутно бораве у Босни и Херцеговини. До сада је тестирано 1.591 лице, а 265 је било позитивно на КОВИД-19.

”Медицинска њега за лица која су КОВИД-19 позитивна је загарантована. Нисмо забиљежили смртни случај међу мигрантском популацијом у БиХ, а који је повезан с КОВИД-19”, казао је Никола Бај, директор Данског вијећа за избјеглице у БиХ (ДРЦ БиХ).

Према процјенама, на подручју Босне и Херцеговине тренутно се налази око 8.000 миграната, избјеглица и тражилаца азила. Данско вијеће за избјеглице у БиХ фокусирано је на побољшање приступа примарној и секундарној здравственој њези, укључујући пружање психосоцијалне подршке и услуга за побољшање менталног здравља избјеглица, миграната и тражитеља азила.

Такођер, усмјерено је на унапређење цјелокупног окружења, прије свега за особе у потреби, укључујући и жртве родно заснованог насиља. Прошле године, ДРЦ медицински тимови, заједно с тимовима домова здравља, реализирали су 97.217 медицинских прегледа и 24.143 директне медицинске интервенције у привременим прихватним центрима, док су осигурана 2.184 упућивања према секундарним здравственим установама.

”Рекао бих да, унаточ свим потешкоћама, примарно повезаним с КОВИД-19 пандемијом, цјелокупна ситуација по питању здравља мигрантске популације је под контролом. Током зимског периода медицински тимови су забиљежили случајеве сезонске грипе, респираторних и кожних (скабијес) обољења, као и промрзлине међу људима који спавају на отвореном и који су изложени тешким временским условима”, казао је Бај.

За особе које немају приступ одговарајућим привременим прихватним центрима и које су изложене отежаним животним условима, ДРЦ је пружио помоћ у хитним и спасилачким ситуацијама на терену, заједно с партнером Црвеним крижом Федерације БиХ.

”Ови људи, такођер, имају могућност да добију адекватну медицинску његу у једној од здравствених институција у БиХ, кроз механизам упућивања који смо успоставили. Тренутно, 4.427 миграната и тражилаца азила који бораве у привременим прихватним центрима покривено је адекватном медицинском његом. Ми имамо потписане уговоре о сарадњи са домовима здравља и клиничким центрима на подручју Унско-санског (УСК), Сарајевског (СК), Тузланског (ТК) и Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК)”, појаснио је Бај.

Према његовим ријечима, у сваком од привремених прихватних центара у БиХ (Седра, Борићи, Мирал, Блажуј, Ушивак, Салаковац) постоји амбуланта за примање пацијената и пружање здравствених услуга особама у потреби. У склопу амбуланте врши се упућивање на специјалистичке прегледе или на дуже лијечење по потреби у болнице или клиничке центре. Медицинске тимови домова здравља раде у амбулантама свакодневно.

”Морамо нагласити да су амбуланте у привременим прихватним центрима у потпуности опремљене те да је искуство и знање медицинских радника на изузетно високом нивоу. Просјечно, на мјесечном нивоу, ДРЦ подржава медицинске тимове у амбулантама за више од 6.000 медицинских савјетовања те више од 1.200 директних медицинских интервенција”, појаснио је Бај.

Захваљујући финансирању Европске комисије за хуманитарну помоћ и одјела за цивилну заштиту (ДГ ЕЦХО) и Инструменту ЕУ за допринос стабилности и миру (ИцСП), додатно су ојачали већ квалитетне механизме упућивања пацијената према здравственим установама.

Бај је казао да је тестирање на КОВИД-19 саставни дио медицинске његе која је на располагању лицима у покрету као и лијечење унутар привременог центра, а под лијечничким надзором.

У случају сложеније клиничке слике лица у покрету имају могућност да се лијече у здравственим установама, а све у складу с препорукама Свјетске здравствене организације и локалних здравствених ауторитета, док је ниво медицинских третмана једнак оном који се пружа локалној популацији.

Чак и прије појаве првог потврђеног КОВИД-19 позитивног пацијента у БиХ, ДРЦ је заједно с ИОМ-ом и другим партнерским организацијама, аплицирало сигурносне мјере за смањење ризика од ширења вирусне болести међу мигрантском популацијом.

”Осигурали смо и опремили посебне дијелове унутар привремених прихватних центара за потребе изолацијских одјела у превентивне сврхе, али и за лијечење пацијената са израженим КОВИД-19 симптомима. Имамо довољне количине заштитне опреме (маске, рукавице, средства за дезинфекцију) за све кориснике унутар привремених прихватних центара који су доступни на за то одређеним мјестима. Све ове мјере се континуирано проводе те се јачају у случају појаве кластера у неком од центара”, истакао је Бај.

Нагласио је да је ситуација којој свједочимо у привременим прихватним центрима, рефлексија погоршане ситуације с КОВИД-19 у цијелој земљи и шире.

”Од почетка пандемије КОВИД-19, тимови домова здравља и ДРЦ-а урадили су 68.851 медицински скрининг за КОВИД-19 међу лицима у покрету, како у привременим прихватним центрима тако и на локацијама изван центара. До сада је тестирано 1.591 лице, а 265 је било позитивно на ЦОВИД-19”, изјавио је Бај.

Потврдио је да нису забиљежили смртни случај међу мигрантском популацијом у БиХ, а који је повезан с КОВИД-19.

”Тренутно имамо девет позитивних лица у привременом прихватном центру Блажуј, а седам у Ушивку, оба центра се налазе на подручју Кантона Сарајево. У Унско-санском кантону успјешно смо затворили кластер у привременом прихватном центру Борићи, тамо нема КОВИД-19 позитивних лица од данас. У центру Седра имамо 11 позитивних лица која у сриједу излазе из прописаног карантина и имат ће љекарске прегледе. У центру Мирал у посљедње двије седмице имали смо 150 потврђених позитивних случајева, од којих је 55 лица напустило камп, а остали су у изолацији. Све КОВИД-19 позитивне особе су асимптоматичне или са израженим блажим симптомима, те су под сталним лијечничким надзором у изолаторијима унутар сваког од привремених прихватних центара”, појаснио је Бај.

Како је казао, сретни су да су прве вакцина стигле и пристижу у БиХ те да ће рањиве категорије попут здравствених радника и старијих особа бити вакцинисане.

ДРЦ ће заговарати да лица у покрету буду укључена у процес вакцинације, као и бх. држављани који раде у привременим прихватним центрима, али све у складу с препорукама Свјетске здравствене организације и здравствених ауторитета, као и систематског планирања од стране јавног здравственог система у БиХ.