Тешке су околности у којима се данас обиљежава Дан Града Сарајева. На најзначајнији датум Сарајево нема новоизабраног градоначелника. Стањем у главном граду грађани нису задовољни. Кажу како је срамота да политичким препуцавањима и малверзацијама руше углед Сарајева, и то баш на обљетницу.

Шести травањ најзначајни је датум у повијести града Сарајева. Управо тог 6. травња 1945. Сарајево је ослобођено фашистичке окупације. Ко ће бити 39. градоначелник још није познато.

Обљетница дочекана у политичким превирањима и препуцавањима. Градоначелник у техничком мандату. Сарајево се данас обликује по страначким и особним интересима. То се показало приликом неизбора Богића Богићевића за градоначелника. Сарајево на свој најзначајнији дан нема градоначелника.

“Сарајево то није заслужило, ни сарајевска прошлост, ни бивши градоначелници који су били велика имена у повијести, а ни у коначници грађани Сарајева наравно, нису заслужили овакво играње са имиџом Сарајева”, сматра повјесничар Хуснија Камберовић.

А игра се наставља, између позиција предсједатеља Градског вијећа и позиције градоначелника. Између нација. Након неуспјеха да ту позицију обнаша Богић Богићевић, СДП је предложио новог кандидата – допредсједницу своје странке Бењамину Карић. Из СДП-а наводе како су се опредијелили за особу која ће својом енергијом и знањем водити Град. Кандидатура Бењамине Карић показује какво Сарајево и Босну и Херцеговину СДП БиХ жели видјети.

“Бењамина је особа која ће на одговарајући начин представљати овај град, да ми који се поистовјећујемо, чији је дио идентитета што смо Сарајлије, не стрепимо што ће наш представник рећи и што кажу Сарајлије да ће нас ‘провалити’”, казао је Саша Магазиновић (СДП БиХ).

Политичка криза која влада у главном граду, за грађане је, кажу, срамотна.

  • Срамота, јашта да је срамота у оваквој ситуацији
  • (какав градоначелник треба бити?) Човјек који ће ујединити Сарајево, да буде Сарајево. Као што је увијек и било.
  • Треба искусан човјек да буде, али тешко. Тешко је наћи таквог човјека, кад је човјек који је требао да буде одустао од свега нема се шта причати.

А је ли Бењамина Карић та која ће у идућем раздобљу обнашати ту функцију, или ће бити још предложених кандидата, из Наше странке и Народа и правде нису жељели коментирати. Из СДП-а кажу како вјерују да ће Карић добити потпору Градског вијећа Града Сарајева, као и грађана Сарајева.