Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, те бројне делегације других новоа поводом 25. новембра, Дана државности Босне и Херцеговине, положили су цвијеће на Спомен-обиљежју убијеној дјеци опкољеног Сарајева.


Прије полагања свијећа на Спомен-обиљежју убијеној дјеци опкољеног Сарајева, допредсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић и бројне делегације јутрос су одале почаст и положиле цвијеће на мезарју Ковачи у Сарајеву.

Predstavnici svih nivoa vlasti položili cvijeće kod na mezarju Kovači

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић положили су цвијеће на спомен-обиљежју ”Вјечна ватра“ у Сарајеву.

Комшић је том приликом казао како му је драго што је церемонији присуствовао велики број људи што говори да људи не поштују тај датум само као испразну причу него поштују све оно што тај датум носи иза себе, хисторијски гледано, али и због свега онога што се дешава у БиХ, без обзира што ”добар дио политичких опција у БиХ негира 25. новембар као значајан датум у хисторији”.

Dan državnosti BiH- Predstavnici svih nivoa vlasti položili cvijeće kod Vječne vatre

”На данашњи дан ’43. године БиХ је обновила своју државност, потврдила свој мултиетнички карактер и промовирала и потврдила принцип равноправности свих људи који живе у овој земљи без обзира гдје они живјели“, рекао је Џаферовић.

Додао је како се “и данас боримо за равноправност људи у БиХ”.

На брду Хум изнад Сарајева одржана је церемонија подизања заставе БиХ, у склопу обиљежавања Дана државности Босне и Херцеговине, а овом догађају су присуствовали државни и кантонални званичници.

Церемонији су присуствовали и чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака је истакао да је врло важно да се на разне начине обиљежава Дан државности Босне и Херцеговине.

“Наша је обавеза и као Града Сарајева да јачамо институције и у том смислу смо уложили пуно енергије и времена”, казао је Скака те свим грађанима честитао Дан државности БиХ.

Обиљежен Дан државности БиХ и у Мостару

Полагањем цвијећа и одавањем почасти палим борцима у сриједу на Партизанском спомен обиљежју и на Шехитлуцима у Мостару обиљежен је Дан Државности БиХ.

Том пригодом предсједавајући Скупштине Херцеговачко-неретванске жупаније Шериф Шпаго честитајући свим грађана БиХ Дан државности поручио је како “требамо своју државу изграђивати на принципима и на свему ономе што данас имају сувремене и модерне еуропске државе, а то је прије свега антифашизам, односно слобода и једнакост свих грађана, а у БиХ и свих народа”.

Подсјетио је како је на данашњи дан 1943. године на заједању ЗАВНОБиХ-а потврђена државност БиХ и да су створени предувјети да БиХ као федерална јединица касније наставља свој развој и све остало у бившој Југославији.

“Ми као људи који настављамо традиције антифашизма смо дужни осигурати да на темељима на којима је створена БиХ, односно потврђена државност БиХ на засједању ЗАВНОБиХ-а, наставимо изградњу БиХ с циљем приближавања БиХ Еуропској унији”, истакнуо је Шпаго.

По његовим ријечима, све оно што су закључци и одлуке ЗАВНОБиХ-а су проеуропске вриједности које се морају баштинити.

“Нажалост и данас имамо политике и људе који су проеуропљани, а не признају оно на чему се заснива данашња Еуропа, а то је прије свега антифашизам”,оцијенио је Шпаго.

Иначе, цвијеће су положила бројна изасланства међу којима и изасланство Скупштине Херцеговачко-неретванске жупаније, изасланство Парламента Федерације БиХ на челу с Едином Мушићем, изасланство Владе ХНЖ-а на челу с министром образовања Рашидом Хаџовићем и министром финанција Аднаном Фалаџићем, изластванство ЈОБ-а Мостар, изасланство Удружења антифашиста и бораца НОР-а Мостар итд.

На краљевском граду Бобовцу обиљежен 25. новембар, Дан државности БиХ

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић поводом обиљежавања 25. новембра, Дана државности Босне и Херцеговине, казао је како будућност припада онима који желе да гледају напријед те “вјерује да сада постоји темељ за напредовање државе, а да ће се у прошлост враћати тек кроз сјећање”.

Dan drzavnosti na Bobovcu

У организацији невладиних организација (Вијећа конгреса бошњачких интелектуалаца, Хрватског народног вијећа, Српског грађанског вијећа-покрет за равноправност, МДД Мерхамет, Ла Беневоленција, КУД Пролетер и Асоцијације независних интелектуалаца Круг 99), организирана је симболична манифестација “Обиљежавање Дана државности БиХ на краљевском граду Бобовцу“.

Ове године због пандемије Ковид 19 и мјера које су уведене тим поводом, није планирано масовно народно окупљање. Ипак, у намјери да се сачува традиција обиљежавања Дана државности на краљевском граду Бобовцу, делегације појединих организација и институција су се окупиле и ове године 25. новембра и на симболичан начин исказале поштовање домовини.

Dan drzavnosti na Bobovcu

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић поводом Дана државности БиХ одржао је говор.

“Дјело обнове државности Босне и Херцеговине заправо је дјело једне изузетне генерације људи. Људи који су превазилазећи идеолошке, политичке и етничке разлике, имали довољно мудрости, која нам данас често недостаје, да пронађу оно што је њихов заједнички интерес. А тај заједнички интерес је држава“, рекао је Комшић, наводи се у саопћењу Предсједништва БиХ.

Додао је како “бисмо могли данас сатима говорити о томе колики допринос обнови државности су дали људи попут Родољуба Чолаковића, Војислава Кецмановића, Авде Хуме, Сулејмана Филиповића и многих других”.

”Данас смо обишли неколико спомен-обиљежја, како оних из раздобља сјећања на народноослободилачку борбу, тако и спомен-обиљежја везана за раздобље посљедњег рата у Босни и Херцеговини. На свим тим споменицима уткана су имена хероја и невиних жртава који су своје животе дали за Босну и Херцеговину“, подсјетио је Комшић.

Додао је како често остане загледан у имена жртава исписана на Врацама и на Спомен-обиљежју убијеној дјеци Сарајева те се пита шта су та дјеца крива.

“Нема одговора. Осим спознаје да су убијена од исте идеологије. Но, унаточ свему томе, унаточ тим болним чињеницама, Босна и Херцеговина није убијена, нити је убијена идеја Босне и Херцеговине. Она живи кроз млађе генерације, које воле своју домовину, а од домовине желе да направе напредну и сигурну државу”, рекао је Комшић.

Додао је како су се данас окупили на краљевском граду Бобовцу, једном од симбола напредне државе Босне.

“Ово мјесто је материјално свједочанство о снази наше државе и њезиној способности да буде своја и ничија друго до своја. Тадашња држава Босна, иако разапета између Истока и Запада, нашла је своје мјесто под небом, јер је, захваљујући њезином тадашњем вођству, била једна стабилна земља која је чврсто чувала своје границе од вањских непријатеља. Овдје, на Бобовцу, чувала се и босанска краљевска круна. Данас не постоје круне, али још увијек постоји држава Босна и Херцеговина. И морамо је чувати као круну напора генерација које су се за њу бориле, од Кулина бана па до данас”, подсјетио је Комшић.

Dan drzavnosti na Bobovcu

У Сребреници обиљежен дан државности БиХ

Полагањем цвијећа и учењем Фатихе у мезарју Меморијалног центра Сребреница – Поточари данас је обиљежен Дан државности Босне и Херцеговине.

Вијенце на камен темељац у мезарју, као и претходних година, положили су чланови удружења која окупљају преживјеле жртве геноцида, представници општине Сребреница, Меморијалног центра Сребреница – Поточари, потпредсједник енитета РС Рамиз Салкић, представници самосталног синдиката ППДИВУТ БиХ, дјеца из МФС ЕММАУС, као и грађани.

У ФБиХ је празник и нерадни дан, док у РС није празник и данас је сасвим обичан радни дан.