Обиљежавање 1. марта, Дана независности Босне и Херцеговине, у Сарајеву је почело јутрос одавањем почасти шехидима и погинулим борцима БиХ.

Делегације државних, ентитетских, кантоналних, градских и општинских власти, као и породице погинулих бораца, представници Оружаних снага БиХ, борачких и других организација те грађани, учењем фатихе или на други начин су одали почаст код централног спомен-обиљежја на мезарју Ковачи и код мезара првог предсједника Предсједништва Републике БиХ Алије Изетбеговића.

Делегације су потом положиле цвијеће на спомен-обиљежје код Вјечне ватре у центру града, као и на споменик дјеци Сарајева убијеној током протеклог рата од 1992-1995. те на спомен-обиљежје убијеним полицајцима у Великом парку и у спомен-парку Враца.

У Сарајеву је за вечерас најављена академија у Вијећници поводом Дана независности.

Изетбеговић: “Они ће се уморити, ми нећемо”

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић, уз честитке грађанима за Дан независности БиХ, новинарима је казао да се снаге које придају одговарајући значај овом великом празнику државе неће уморити никад у обавези његовог обиљежавања, за разлику од политика које, осим што обезвређују тај празник, шаљу штетне поруке на рачун државног и територијалног суверенитета и интегритета Босне и Херцеговине.

Изетбеговић је увјерен, каже, да већина грађана БиХ било које националности воле домовину Босну и Херцеговину, а поводом турбулентне политичке ситуације у земљи и ретроградних порука, поручује да су то процеси из којих ће Босна и Херцеговина изаћи снажна као што организам прође кроз грозницу па оздрави.

Сматра да се сужава простор за дјеловање ретроградних снага и закључује: „Они ће се уморити, ми нећемо“.