Широм свјета 16. мај се обиљежава као Дан отпора Рома. На овај дан одајемо почаст и сјећамо се хероја ромског народа. Око 6000 Рома, мушкараца, жена и дјеце заточених у логору Аушвиц-Биркенау, прије 77 година на овај дан, одупрло се насистичком плану да буду истребљени.

Заточени у логору који је био мјесто смрти, могли су да осјете, виде, чују и додирну смрт свог народа, својих вољених и оних који су ту били заробљени. Прије 77 година, 16. маја, 6000 Рома и Ромкиња умјесто смрти те вечери, изабрали су да пруже отпор.

Аушвиц-Биркенау који је добио назив „Цигански логор“ је у том периоду био мјесто гдје Нијемци нису очекивали отпор, али ипак 6000 Рома није хтјело да напусти своје дрвене бараке и да се препусти у руке нациста који су жељели да их ликвидирају. Имајући оружје попут дрвених плоча, жице и камења пружили су уједињен отпор нацистичком режиму.

То је био први организовани отпор заточеника у логору. Нажалост, логораши су успијели да одложе неизбјежну смрт само на пар мјесеци.

Њемачки СС је у ноћи између 2. и 3. августа те године ликвидирао заточенике „циганског кампа“ и преко двије хиљаде и 900 жена, дјеце, старих и болесних Рома и Синта током те ноћи, прво је угушено у гасним коморама, а потом спаљено у крематоријуму.

Иако се све ово чини као далека прошлост, велики број ромских заједница широм Европе и даље је изложен нападима десничарских и неонацистичких покрета, стоји у саопштењу Асоцијације младих Рома „Аксиом“.

Велики број припадника ове заједнице не зна хисторију свог народа и заборавља на оне који су се на данашњи дан супроставили нацистичком режиму. Недостатак музеја, простора, школских уџбеника који говоре о ромској хисторији је један од разлога зашто се заборавља и баца у заборав борба ромског народа.

Ми из Асоцијације младих Рома „Аксиом“, наглашавамо важност заједничке и уједињене борбе против дискриминације, сегрегације и свакаког покушаја третирања Рома и Ромкиња као грађана и грађанки другог реда. Такођер, позивамо власт у Босни и Херцеговини да уради све да се на достојанствен начин овај и сви други датуми важни за ромску заједницу, почну обиљежавати, како би се сачували од заборава.

Присјећајући се ових хероја који су храборо устали против фашизма, имамо обавезу да наставимо да се боримо за наша права, као равноправни држављани држава у којима живимо, истакли су они.

Роми имају традицију борбе против фашизма и ми смо данас поносни на ову тековину која је након Другог свјетског рата ујединила Европу и чији смо неодвојиви дио. Данас шаљемо поруку да нисмо заборавили и да ћемо се заувијек сјећати. Опре Рома !