Врховни суд Републике Српске наложио је општини Прњавор да због једностраног раскида уговора од прије осам година групи извођача радова исплати 1.203.044 КМ што ће пореметити динамику исплате редовних средстава из буџета, саопштио је начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Према његовим ријечима, пресуда је посљедица једностраног раскида уговора са групом понуђача који су били изабрани 2012. године да обављају радове на пројекту водоснабдјевања “Повелич”, а годину дана касније тадашње структуре општинске власти су донијеле закључак да се уговори раскину.

“До сада никада нисмо имали проблем са исплатама, а ова пресуда ће на значајан начин пореметити динамику исплате редовних средстава из буџета. Настојаћемо да у наредном периоду пронађемо рјешење и да до краја године буде исплаћено све што је планирано буџетом”, рекао је Томаш.

Он је позвао надлежне истражне органе да утврде ланац одговорности за причињену штету општини.

Томаш је подсјетио да је у истој години када су раскинути уговори са извођачима радова отпуштено 17 општинских радника због чега је општина Прњавор у задње двије године по основну судских пресуда при враћању тих људи на посао платила више од 80.000 КМ.

“Од 2004. до данас општина Прњавор је по разним судским пресудама, укључујући и ову најновију, платила више од четири милиона КМ штете. Мањи дио од око 10 одсто је за експопријације и слично, а сви остали спорови су због накнаде одређених поступака”, напоменуо је Томаш.

У периоду спорног раскида уговора начелник општине био је Синиша Гатарић.