Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманин рекао је да се Турска се не би требала мијешати у унутрашње послове Француске, након што је турски предсједник Реџеп Тајиип Ердоган позвао на бојкот француске робе, позивајући се на “антиисламску” агенду француског челника Емануела Макрона.

Ердоганови коментари у понедјељак били су најновији израз бијеса у муслиманском свијету због приказивања слика посланика Мухамеда у Француској, које муслимани сматрају богохулним.

Ердоган је такође довео у питање Мацроново ментално здравље, што је присилило Париз да опозове свог амбасадора у Анкари.

“Сваког од нас требало би шокирати да се стране силе мијешају у оно што се догађа у Француској”, рекао је Дарманин за радио Франце Интер, додајући да се мисли на Турску и Пакистан, гдје је парламент донио резолуцију у којој се од владе тражи да опозове свог амбасадора из Француске.

“Турска се не би требала мијешати у унутрашње послове Француске”, додао је Дарманин, преноси Ројтерс.

Спор има коријене у инциденту испред француске школе 16. октобра, у којем је мушкарац чеченског поријекла одрубио главу наставнику Самуелу Патију.

Предсједник Емануел Макрон, који се у понедјељак састао с представницима француске муслиманске заједнице, обавезао се борити се против “исламистичког сепаратизма”.