Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, министар унутарњих послова Александар Вулин и државни тајник у Министарству здравља Мирсад Ђерлек примили су руско цјепиво “спутњик”.

Дачић је нагласио да је важно што државни дужносници примају инјекције различитих свјетских произвођача, што, како каже, има за циљ да створи поверење грађана у цијепљење.

“Овдје није ријеч о политичким разлозима. Желимо показати да судјелујемо у заштити јавног здравља, јер је повјерење грађана у процес цијепљења било жртва разних теорија завјере. Поздрављамо процес цијепљења као први корак ка коначном свладавању пандемије коронавируса”, рекао је Дачић по примању инјекције испред Института “Торлак”.

Министар унутарњих послова Александар Вулин ниједног тренутка није сумњао у исправност цијепљења јер, како је навео, “као што чврсто вјерује да је земља округла, тако вјерује да су добре и инјекције и да их сви требају примити”.

“Инјекција против цовида 19 није једини избор, али је, по мом мишљењу, једини исправан избор. Треба се борити против пандемије и људи требају имати максимално повјерење у наше лијечнике и наш медицински сустав”, истакнуо је Вулин.

Државни тајник Мирсад Ђерлек казао је да је здравствени сустав спреман и јак и, како је рекао, добро организиран “успркос бројним скепсама”.

“Захваљујем се руководству државе које је радило на јачању сустава. Прије свега на капиталним инфраструктурним пројектима, а потом на реализираним набавкама неопходне заштитне опреме. И наравно на набавци цјепива у које је уложен огроман новац. Држава је показала да брине о здрављу сваког грађанина”, казао је Ђерлек.

Према ријечима државног тајника, важно је да су инјекције сигурне и да имају циљ јачање имунитета организма “јер се једино тако долази до колективног имунитета и побједе над цовидом 19”.

Дачић је, по завршетку Ђерлековог обраћања, државном тајнику “честитао” на одлуци да прими руско цјепиво, нашаливши се да га је “угодно изненадио”.

“Увијек пратим искусне људе”, узвратио је Ђерлек.

Инјекцију су, поред високих државних дужносника, примили и Марија Гњатовић из Института за примјену нуклеарне енергије и ранатељица Завода за биоциде и медицинску екологију Драгана Деспот.

У Србију је пред новогодишње празнике стигло 2.400 доза руског цјепива.