Србија разматра могућност увођења обвезног ПЦР теста или двотједне карантене за странце, најавили су у четвртак дужносници у Београду, а србијански министар вањских послова Ивица Дачић рекао је да ће ту одлуку разматрати влада и Кризни стожер.

Након што је епидемиолог и члан Кризног стожера Бранислав Тиодоровић наговијестио како се планира увођење обвезног ПЦР теста и изолација од 14 дана за странце који долазе у Србију, Дачић је рекао да та одлука још није донесена и да ће ју данас разматрати влада, а додатно Кризни стожер за борбу против ширења заразе коронавирусом.

“Одлука још није донесена, а бит ће мотивирана намјером да се земља заштити, поглавито кад је ријеч о епидемиолошкој ситуацији у другим државама”, рекао је Дачић за ТВ Прва, подсјетивши да су многе земље већ прописале ограничавајуће мјере за странце.

Дачић је рекао да ће се видјети “каква је појединачно ситуација у неким земљама”.

Коментирајући могућност отварања граница Црне Горе и Грчке за туристе из Србије, те евентуалног увођења реципроцитета, Дачић је рекао како је “реципроцитет политичка мјера, а овдје је ријеч о епидемиолошким мјерама”.

Он је, истодобно, оцијенио да су мјере Црне Горе политичке, а не епидемиолошке.

“Кад погледате којим су земљама либерализирали улазак можете извући закључке”, рекао је Дачић.

Он је оцијенио да је Хрватска донијела “рационалну мјеру” са становишта економских интереса и туризма јер је допустила улазак са ПЦР тестом или доказом о туристичком аранжману.

Дачић је рекао како не очекује промјену одлуке грчких власти које су скинуле Србију с препоручене листе ЕУ-а након што је у Србији услиједио тренд повећања броја заражених коронавирусом.

“Еуропска унија је сад на одмору”, рекао је Дачић, који не вјерује да ће Грчка ускоро отворити границе за туристе из Србије, преноси Хина.