Све тежа епидемиолошка ситуација у Босни и Херцеговини пријети увођењем строжијих мјера које су најављене у неколико кантона.

Пораст броја новозаражених грађана коронавирусом посљедњих неколико дана наговјештај је новог таласа заразе. Ове црне прогнозе казао је доктор из Опште болнице Сарајево, Драган Ђокановић видјевши у протеклој зимској сезони узрок таквог сценарија.

„До сада је умирало сваки двадесети од оних код којих је потврђена дијагноза ковида и значи формално је уписано да су умрли од ковида. На милион становника то вам је 50 000. Ако је то до сада умирало, прије Јахорине, а Јахорина је у јануару ковид бомба, не Босне и Херцеговине, него цијеле Европе, видјећете ви наредних мјесеци кад се то све распе и оде“, истакао је Ђокановић.

Успркос бројним упозорењима епидемиолога, на улицама бх. градова видљиво је опуштање грађана који неријетко не поштује мјере заштите. Грађани нису за увођење строжијих мјера и при том истичу да и они, који доносе те мјере, не придржавају их се досљедно.

АНКЕТА:

„Лично поштујем их колико могу, држим маску док ме глава не почне болити од ње, реално нисам за те мјере неке јер, не знам, мисЛим да је ово баш све пренапухано.“

„У мене у радњи поштују, а не поштују напољу. Прво кризни штаб је наредио преко полиције да мора свако носити маску, прво полиција не носи.“

“Не нисам, нисам из разлога што како могу они, мислим функционери да славе, да путују, да ходају, само сиротиња не може.“

У неколицини федералних кантона ипак најављују увођење строжијих мјера уколико се настави тренд раста новозаражених коронавирусом.

“У овом моменту још нисмо размишљали о конкретним мјерама које би се могле предузети али оно што ћемо сигурно апелирати је да се појача и надзор и контрола над спровођењем већ постојећих донесених мјера“, рекао је министар здравља Тузланског кантона Божо Јурић.

И у Сарајевском те у Западно-херцеговачком кантону власти размишљају о увођењу строжијих мјера. Ипак, то циклично увођење строжијих мјера и потом њихово ублажавање, само је игра одлукама на папиру које један дио грађана увијек поштује, а други их досљедно игнорише.