Опозиција и јавност у Босни и Херцеговини коалицији на државном нивоу замјерају бројне пропусте током управљања кризом изазваном пандемијом. Док су битни закони и реформе на чекању, о промјенама унутар владајуће коалиције за сада се говори, али само у теорији. Истраживали смо колико је реална реконструкција Вијећа министара годину и по пред Опште изборе?

Ситуација када је у питању рад извршне власти у БиХ поприлично је свима јасна. Више нерада него рада. Да ли је реконструкција власти само годину и по пред нове изборе нови медијски спин, показат ће период који је пред нама. За сада постоје појединци који се усуђују казати да ће до промјена ипак доћи.

ЗИЈАД БЕЋИРОВИЋ, директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије

“Доћи ће до комплетне турбуленције на политичкој сцени БиХ. Појавит ће се нови људи и челници. Чак мислим да је могуће да наредних мјесеци падне и Вијеће министра да би дошло до нове парламентарне већине на нивоу БиХ, новог Вијећа министара, и пада Владе РС”, рекао је Бећиревић.

Колико су овакве тврдње реалне? Истина за већину овога одавно се залаже опозиција на државном нивоу. Много је, тврде, разлога за оставке и смјене. Иако их често позивају да исто и учине, већег одјека од позива нема. Нарочито је то показало вријеме пандемије у којем кажу власт ништа није урадила.

МИРКО ШАРОВИЋ, предсједник СДС-а

“Ја мислим и да им је оцјена 1 велика оцјена. Ради се о Савјету који је учинио толико да Босна и Херцеговина буде на зачељу свих могућих мјерења резултата рада када је у питању пандемија”, казао је Шаровић.

САША МАГАЗИНОВИЋ, заступник СДП-а у Заступничком дому БиХ

“По мени највећи разлог за овакав став опозиције јесте што смо ми предложили далеко више закона него Вијеће министара чији је то задатак. Признат ћете да то баш није нормална ситуација”, истакао је Магазиновић.

Да ни не помишљају на оставке, више пута су дали дознања и министри, а и сам предсједавајући Вијећа министара БиХ. Чули смо од парламентараца да на државном нивоу немамо чак ни коалицију већ заједнички формирано Вијеће министра на бази изборних резултата. Показали су и да до конкретног приједлога за њихову смјену тешко да може доћи.

ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА, предсједавајући Вијећа министара БиХ

“Имате различите позиције у ФБиХ и РС. Опозиција из РС је прије отприлке два мјесаца заговарала промјену скупштинске већине у НСРС. Сад када то више није актуелно, сада ће покушати тражити нову већину у Савјету министра”, рекао је Тегелтија.

А ако за промјене нису заинтересовани парламантарци, било опозиција или позиција, ко онда јесте? Превише се желимо ослањати на вањскополитичке факторе и њихову помоћ. Бећировић наглашава да је за промјене управо најважнија улога међународних фактора.

ЗИЈАД БЕЋИРОВИЋ, директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије

“Унутрашње политичке снаге немају толико потенцијала и снаге да се саме могу супорставити тим политичко-мафијашких криминалним структурама и потребна је помоћ извана, и ту ће се посебно огледати у помоћи америчко сигурносних агенција у борби против криминала и корупције”, додаје Бећировић.

За сада такав сценариј чини се надреалним. Од функција се тешко одустаје, поготово под изговором да је за добробит грађана. Представници владајућих странака нису били расположени данас причати о могућим промјенама, било под утјецајем вањских фактора или ипак грађанског права (изборе).