И док не може да их набави и купи, Федерација Босне и Херцеговине покушава да производи вакцине. Федерална Влада у сарадњи са Ветеринарским факултетом у Сарајеву планира производњу руске вакцине Спутњик лајт која упола смањује могућност заразе коронавирусом. Чека се одговор руског фонда.

Иако је Ветеринаски факултет у Сарајеву упутио Влади Федерације Писмо интереса о потенцијалној сарадњи по питању транфера технологије развоја вакцина декан о томе не жели детаљисати. Каже сви научни капацитети факултета су на распологању грађанима и институцијама.

У Влади потврђују да се тежи реализацији иницијативе у производњи вакцине Спутњик лигхт.

“У наредном периоду обавиће се разговори с Руским фондом директних инвестиција, како би се сагледале могућности потенцијалне сарадње и услови, те могућности преузимања за производњу вакцина „Спутник лајт” на подручју Федерације БиХ”.

Из Амбасаде Русије поручују да је Руска Федерација отворена за сарадњу уз напомену да је за сва питања у вези с вакцинама задужен Руски фонд директних инвестиција.

“Сматрамо да је свака кооперација на добробит наших народа добродошла. Што се тиче производње вакцине у БиХ, то ће зависити од постојећих капацитета Босне и Херцеговине, те евентуалних договора с Руским фондом директних инвестиција”.

Имунолог Јасенко Карамехић, поздравља иницијативу да БиХ у дијелу фармацеутске индустрије буде самостална. Чињеница је, додаје, да смо дефицитарни са стручним кадром.

“Затворен је Институт или Клиника за Имунологију у Универзитетском клиничком центру Сарајево. То је мени ван памети. Мене нико ништа није консултовао. Ја сам отишао у мировину прије пар година и када сам једном дошао запрепастио сам се да више нема нигдје оних људи које сам ја створио, а да ме нико ништа није као шефа имунологије, као пионира, као барда имунологије није питао”, казао је Карамехић.

Да није лако произвести вакцину, поручују и из Босналијеку. Наглашавају да се ради о сложеној и строго контролисаној производњи уз велика улагања. Исто сматрају и у реномираним фармацеутским компанијама региона. За сада је производњу руске вакцине против коронавируса покренуо институт Торлак у Београду, одакле најављују да ће приоритет у дистрибуцији вакцина имати земље региона, међу којима и БиХ.

“У овом тренутку Босналијек остаје посвећен својим развојним плановима и производњи висококвалитетних лијекова и других производа, те сада нема намјеру развијати производњу вакцина”, кажу из Босналијека.

“За сада, Галеника не планира производњу вакцине. Стратешки смо фокусирани на иновације у компанији и портфолију производа, за добробит потрошача и тржишта”, наводе из Галенике.

Професор Карамехић истиче да ипак нема разлога да БиХ не производи вакцине. Каже сусједне земље би могле помоћи при формирању нуклеуса за производњу. Подсјећа да су Србија и Хрватска имале врхунске институте.

Проф. др. ЈАСЕНКО КАРАМЕХИЋ, имунолог

“Сада је све то јако тешко вратити, ставити људе, поново произвести то. То је био један огроман напор. Ја опет кажем, подржавам све поздрављам да БиХ постане независна и да не моли никог ни за милостињу, ни за донације. Ево шта је било са вакцинама”, додао је Карамехић.

Да ли ће БиХ прије набавити или произвести вакцине – још једно је питање из амбиса бх. нелогичности. Инцијативе има, а хоће ли бити воље, могућности и прије свега новца, остаје да видимо.